UDRUGA ‘PORIĆI 1680′ NJEGUJE GASTRO TRADICIJU MAKARSKOG PRIMORJA – Kumpet iz Vedranine teće dozvao okus i miris prirodne slastice nekadašnjih težaka

UDRUGA ‘PORIĆI 1680′ NJEGUJE GASTRO TRADICIJU MAKARSKOG PRIMORJA – Kumpet iz Vedranine teće dozvao okus i miris prirodne slastice nekadašnjih težaka
I naši stari su voljeli nešto slatko staviti u usta. Sve je bilo lako u stađunu smokva, grožđa, ali valjalo je prezimiti, dočekati proljeće snažan za radove u polju, vinogradu..

Od tada seže priča o prirodnoj slastici od grožđa ‘kumpetu’ koji se radio baš u vrijeme jematve od mošta. A, kako Udruga ‘Porići 1680′ utemeljena prije četiri godine, s predsjednikom Lukom Puharićem, njeguje tradiciju, na svojoj četvrtoj radionici u središtu je bila priprema upravo kumpeta, ili kako ga u Zabiokovlju zovu ćufter.

Dobri domaćini Vedrana i Bobo Puharić otvorili su vrata svog doma u Puharićima. Vedrana, inače potpredsjednica Udruge, latila se kuhače i u teći je u trenutku, pred očima znatiželjnika, vrio mošt.

- Za kumpet je potrebno crno grožđe, iza Biokova se radi od bijeloga. Dugo se treba ukuhavati, nekoliko sati. Tek se tada u toj fazi dodaje krupica, bajami, suvice i mirodije. Naši stari kumpet su čuvali u maškadurima i hladnim konobama. Nije bila to slastica za prigodu već poželjan dodatak obroku za vrijeme napornog rada u polju. Vrlo je nutritivno vrijedna. U Hrvatskoj je zaštićeno nematerijalno dobro, a nalazi se i na UNESCO-voj listi – otkriva nam Vedrana Puharić.

-Izvrsno je, pokušat ćemo doma napraviti, komentirali su sudionici radionice, a to je najbolji znak da je ova akcija Udruge ‘Porići 1680.’ itekako pala na plodno tlo u njegovanju gastro tradicije, ne samo Makarskog primorja već sve do otoka i Dubrovnika, gdje se zove ‘mantala’, ali je slast ista.

 

 

 

Jasna Morović/IvoR

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh