Galerija Gojak: Otvorena izložba “Biokovo – cvit u kamenu”

I nakon službenog zatvaranja Makarskog kulturnog ljeta u Gradskoj galeriji Antuna Gojaka otvorena je izložba slika akademske slikarice Iris Matviko Skender, organizirana pod pokroviteljstvom Grada Makarske. Na svojoj petoj samostalnoj izložbi slikarica je likovnoj publici predstavila aktualni slikarski ciklus nadahnut impresivnim ljepotama Biokova. Izložba Biokovo – cvit u kamenu, kojom slikarica sebi svojstvenim i publici prepoznatljivim likovnim rukopisom dokumentira vlastiti likovni dijalog s prirodom, ostaje otvorena do 23. rujna, istaknuo je Josip Karamatić, ravnatelj Gradske galerije Antuna Gojaka na svečanosti otvaranja izložbe 8. rujna, koju je pjesmom uljepšao Gradski zbor Makarska.Izložbu je otvorila Jagoda Martić, predsjednica Gradskog vijeća Makarske pozdravivši mnogobrojnu publiiku u ime Grada Makarske pokrovitelja izložbe.

-Lijepo je večeras biti ovdje. Svi smo u nekakvoj žurbi i najčešće propuštamo zamijetiti ljepotu oko nas. Ali tu je naša Gradska galerija i njezini vrijedni djelatnici koji nam ovakvim događanjima priušte da uživamo u toj ljepoti.  Naša akademska slikarica Iris Matviko Skender dala nam je mogućnost da vidimo Biokovo očima umjetnice. Ovom je izložbom zaokružen ciklus izložbi u okviru Makarskog kulturnog ljeta. Osobno jako mi se sviđa što je težište u Makarskom kulturnom ljetu stavljeno na naše domaće autore. Možda smo mali grad po broju stanovnika, ali smo grad s puno nadarenih, talentiranih i vrijednih. Njihovo stvaralaštvo predstavlja nam Gradska galerija unoseći ljepotu u našu svakodnevnicu i nadam se kako će to i ubuduće činiti, istaknula je Jagoda Martić pozdravljena burnim pljeskom publike.

Burnim pljeskom publika je pozdravila i svoju sugrađanku, autoricu izložbe akademsku slikaricu Iris Matviko Skender. -U meni se ovo skupljalo i morala sam to izbaciti. Moram kazati da mi je veliko zadovoljstvo bilo raditi na ovom ciklusu, kazala je slikarica Iris Matviko Skender.

-Slike, akrili na platnu i papiru nastali su tijekom ove godine. Za ovu njezinu prvu izložbu nakon 15 godina odabrali smo 22 slike u kojima nam na osobit način vedrim bojama prezentira ljepotu i masivnost Biokova. Slike ciklusa Biokovo Iris Matviko Skender, odjeci su njenog osobnog iskustva oživljenog senzacijama surovog i lijepog svijeta, i ostavljaju dojam ritmički dinamične i koloristički dojmljive likovne fuge s kraja ljeta koju nam prenosi slikarica koja živi i slika među nama, naglašava Josip Karamatić u katalogu koji prati izložbu Biokovo – cvit u kamenu.

Piše J.Glučina  Foto IvoR

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh