Životinje trpe nasilje: Morskoj kornjači ‘presudili’ kabelom oko vrata

Beživotnu, stotinjak kilograma tešku morsku kornjaču, oko čijeg vrata je bio vezan električni kabel, jutros oko 10 sati na moru između Tučepi i plaže Nugal, 100 metara od obale, ugledali su ruski turisti s jahte i o tome obavijestili ribara Boru Vranješa koji je ribario u blizini. Vranješ je odmah obavijestio PŠRD Arbun, a potom  je sa svime upoznat Gradski centar za obavješćivanje Osejava.

Po morsku životinju kojoj je uništen dio oklopa, a procjenjuje se da je plutala u moru tri dana, isplovio je brod Lučke Ispostave Makarska s kapetanom Zvonkom Klarićem. Ogromnu kornjaču, u raspadnutom stanju, dovukli su  s južne strane makarskog lukobrana, i danas, oko 16 sati, čeka se dolazak veterinarskog inspektora, a po nalogu Državnog zavoda za zaštitu prirode, a koji će utvrditi vrstu kornjače i okolnosti pod kojim je učinjeno nasilje nad životinjom. Nikša Vidoš, voditelj Centra, a koji je koordinirao akciju, obavijestio je još Oceanografski institut i Hrvatski prirodoslovni muzej u Zagrebu.

-Sprema se jako jugo, i jedino rješenje je bilo da kornjaču dovučemo do obale, a da pri rome ostane u moru, jer je neugodan miris nesnosan. Nemam riječi za ovako brutalan čin nad životinjom kojoj se ‘presudilo’  s tri metra dugom žicom za struju. Inače, koliko sam upoznat, obitava na otvorenom moru, i pitanje je kako je doplutala do Nugla, a k tome oko nje je bilo desetak kvadrata mreže, kaže kapetan Klarić, koji zajedno s Marinom Popovićem, djelatnikom u makarskoj Lučkoj Ispostavi, čeka dolazak veterinara.

Od Vidoša doznajemo da će u akciji vađenja kornjače iz mora priskočiti gradski Pogon za komunalne djelatnosti koji će je specijalnom dizalicom – grajcerom, izvaditi iz mora kada stigne veterinar, a koji će odlučiti kamo transportirati kornjaču koja je stradala zbog nečijih bezumnih ideja, ili je žrtvovana zbog oklopa.

Piše Jasna Morović    Foto IvoR

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh