Pomoćnik ministra Zmajlovića u Makarskoj podržao projekt kojim sjedište Parka prirode seli u centar grada

Pomoćnik ministra zaštite prirode i okoliša Nenad Strizrep jutros je u pratnji ravnatelja Parka prirode Biokovo Nenada Bekavca obišao prostore stare upravne zgrade na sportskom centru koju bi, prema za sada usmenom dogovoru, u budućnosti trebali obnoviti i nadograditi Grad Makarska i Park prirode Biokovo. Nakon obilaska prostora i sastanka s gradonačelnikom Tonćem Bilićem, na kojem su bili i predstavnici ministarstva Igor Krajtmajer i Mario Josić i Upravnog vijeća Parka prirode Biokovo, novinarima je potvrđeno da projekt zajedničke rekonstrukcije stare upravne zgrade ide dalje, ali uz preprojektiranje.

Nužne izmjene postojećeg projekta

- Prije izbora je bila određena drugačija namjena( sveučilišni prostori op.a) pa ćemo trebat napraviti određene izmjene i dopune projekta radi odvojenih ulaza, budući da će dio prostora biti gradski, a dio parka prirode te prezentacijskog centra koji je planiran u prizemlju. Osim mijenjanja namjene, jedna od razloga je dislokacija trafostanice koja je bila planirana unutar objekta, a mi je želimo izmjestiti na drugu lokaciju u dogovoru s HEP-om i Lučkom upravom splitsko-dalmatinske županije koja je investitor lukobrana. Šteta je da zgrada na atraktivnoj lokaciji godinama propada unatoč tome što imamo svu dokumentaciju, a u realizaciju ne bismo mogli ići samostalno. Drago mi je da smo postigli dogovor na obostranu korist,  izjavio je nakon sastanka gradonačelnik Bilić najavivši kako bi usmeni dogovor o suradnji uskoro trebao biti i stavljen na papir. Predstavnici ni jedne ni druge strane nisu htjeli govoriti o projekciji troškova no poznato je, kako je potvrdio i sam gradonačelnik, da se gradskim proračunom za rekonstrukciju zgrade na sportskom centru proteklih godina planiralo 3 milijuna kuna. U to koliki će biti troškovi investicije nakon preprojektiranja, nitko se nije želio upuštati.

U financiranje će biti uključen i Fond za zaštitu okoliša

- Projekt će se sufinancirati od strane našeg Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a o ciframa je prerano govoriti. U svakom slučaju, s obzirom na stanje u kojem je zgrada sada, nijedno ulaganje, ako je u realnim okvirima, nije previše. Zahvaljujući gradonačelniku Tonću Biliću Park prirode Biokovo će konačno dobiti ono na čemu težimo već od ranije – adekvatne prostore u centru grada i to što je vrlo važno, u neposrednoj blizini parka koji nosi ime osnivača Parka prirode Biokovo fra Jure Radića. Riječ je o kompleksnom projektu koji će zadovoljavati visoke standarde energetske učinkovitosti, a koji podrazumijeva i preuređenje sadašnjeg info punkta i suvenirnice odakle će se posjetitelji dalje preusmjeravati na buduću glavnu zgradu i Biokovo.  Još jednom zahvaljujem gradonačelniku Tonću Biliću koji je pokazao razumijevanje za potrebe Parka prirode Biokovo i problematiku zaštite prirode, rekao je Strizrep dodavši kako će Grad Makarska i Ministarstvo zaštite okoliša nastaviti suradnju kroz projekte koji će unaprijediti nivo zaštite parka.

Podrška izgradnji žičare

U razgovoru s novinarima nametnula se i tema projekta izgradnje žičare o kojem je pomoćnik ministra imao samo riječi hvale. – Parkovi prirode, ako što je poznato, uz uvjete zaštite dopuštaju gospodarsku djelatnost. Medvednica je ima već 40 godina, premda sada nije u funkciji, a uskoro će je imati i Park prirode Učka čiji je projekt pred realizacijom. Primjerice, Park prirode danas ima samo jednu cestu koja je prenapučena automobilima, koja je opasna ali i stresna i zbog koje posjet Biokovu nije ono što bi trebao biti – odmor i opuštanje. Izgradnjom žičare, čija trasa će biti u skladu s zahtjevima zaštite prirode, postigla bi se puno veća kontrola u parku, ali i obogatila ponuda i produljila sezona, naglasio je Strizrep.

Piše Ivana Pleić Foto IvoR

Gosti umjesto na Biokovo odlaze na otoke

- Bio sam na Braču i vidio da veliki broj gostiju iz Makarske dolazi svakodnevno na izlete brodom, unatoč tome što im je Biokovo u neposrednoj blizini. Bilo bi zanimljivo i napraviti anketu koliko je uopće domaćih stanovnika bilo na Biokovu, rekao je Strizrep. Ravnatelj Nenad Bekavac znakovito je dodao kako bi sigurno bilo zanimljivo napraviti i anketu o tome je li više Makarana posjetilo Krku ili Biokovo.

 

Bivša zgrada u Podgori Selo postaje hostel?

Iako je ugovor o najmu za zgradu u Podgori Selo između Općine Podgora i Parka prirode Biokovo istekao je prošle godine, ravnatelj nije izgledao zabrinut činjenicom da se rokovi buduće rekonstrukcije i nadogradnje upravne zgrade na sportskom centru ne spominju. – Naš najam za zgradu u Podgori je istekao prošle godine, ali su predstavnici Općine prema nama više nego tolerantni. Koliko znam, oni sa zgradom imaju druge planove tj. davanje objekta u koncesiju za hostel, rekao nam je Bekavac.

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh