TURNEJA „U IŠČEKIVANJU URBANIZMA“ – O važnosti prostornog planiranja u Makarskoj 14. studenoga

TURNEJA „U IŠČEKIVANJU URBANIZMA“ – O važnosti prostornog planiranja u Makarskoj 14. studenoga
Turneja “U iščekivanju urbanizma” u tri priobalna grada – Makarskoj, Splitu i Šibeniku – realizira cjelodnevni program sa svrhom razvijanja svijesti građana o važnosti urbanih politika, prostornog planiranja i održivosti građenog okoliša.
Realizatori turneje su arhitekti i urbanisti iz neformalne inicijative GradOdrasta i njihovi partneri: Udruga za istraživanje, promicanje i zaštitu kulturne baštine Makarskog primorja i Zabiokovlja “Kačić”, Društvo arhitekata Šibenik – sekcija Soba i Društvo arhitekata Split.

Turneja u Makarskoj je na programu 14. studenoga od 14.30 do 22 sata na lokacijama Veliko Brdo, hotel Biokovo i Udruga Rockatansky. Gradovi na Jadranu pod posebnim su pritiskom investicijskog urbanizma i deregulacija zbog razvoja turizma i rasta cijena zemljišta i nekretnina u obalnom pojasu. Posljedica je kriza stambenog prostora, devastacija obale i politička korupcija u jedinicama lokalne samouprave koje istiskuju građane i njihovo pravo na sudjelovanje u donošenju odluka o prostoru. Makarska, Šibenik i Split gradovi su u kojima su na ove pritiske reagirali građani i struka kroz niz akcija i formiranjem formalnih i neformalnih inicijativa. Cilj ove turneje je povezati aktere koji se bave navedenim problemima u svojim lokalnim sredinama kao i aktivacija novih pojedinaca, sugrađana i inicijativa kako bi se povezali i strukturirali svoja znanja i iskustva u zagovaranju pravednijih i održivijih prostornih politika. Turneja se provodi kroz platformu Clubture, financira se uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Zagreb – gradski ured za kulturu, Zaklade “Kultura nova” i Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva / kroz projekt Centri znanja.

Program 

Od 14:30 – 16:30 Disaster Walk: Veliko Brdo

Po uzoru na Derrive i Jane Jacobs šetnje Disaster Walk su šetnje vođene lokalcima kroz one dijelove grada na kojima su simptomi devastacije prostora najočitiji. Disaster Walk je šetnja kojom stvaramo zajedničko polazište o temi zahvaljujući kojem možemo razgovarati s različitim ljudima o njihovim doživljajima degradacije prostora, prostornih politika i njihovog položaja u odnosu na njih. Obavezna je prijava putem obrasca:
https://forms.gle/RQC2HQE1pYTADK1e9

Od 17 – 19 sati je Okrugli stol „deGRADacija“ u hotelu Biokovo

Na okruglom stolu pod nazivom “deGRADacija” sudjeluju Daša Gazde (Društvo arhitekata Split), Petra Radić (Udruga Kačić), Miljenko Franić (arhitekt, Makarska) i Petra Jerković (Udruga Kačić) uz moderaciju Jere Kuzmanić (GradOdrasta).Kroz ovaj razgovor zaokružuje se zaključci Disaster šetnja i u formi okruglog stola promišljaju se uloge strukovnih društava u razvoju formalnih urbanističkih institucija.Obavezna je prijava putem obrasca: https://forms.gle/RQC2HQE1pYTADK1e9

U prostoru Udruge Rockatansky, od 19.30 – 22 sata je Izložba Radikalna kartografija. Radeći na Karti katastrofe 2019. GradOdrasta otkrio je da je radikalna kartografija alat za otkrivanje nepoznatih i nezamislivih slojeva društveno-prirodnih konflikata, posebno njihovih neopipljivih dijelova. Kartografija je alat za stvaranje prostora, argumenata i koalicija. Selekcija karata iz cijelog svijeta na kojima su aktivisti, mapirajući prostorne fenomene stvarali nove političke alate i alijanse, bit će predstavljena u prostoru udruge Rockatansky.

Obavezno je poštivanje mjera za sprječavanje širenja bolesti COVID-19 tako da je broj sudionika na svim događanjima ograničen na 50 uključujući organizatore, goste i publiku.

 

J.G.

GRADODRASTA_JPEG

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh