Održan veliki sastanak Grada i kulturnih udruga: Kultura u Makarskoj mora ići stepenicu više

Prvi put u posljednjih 15 godina održan je veliki sastanak predstavnika Grada i kulturnih udruga Makarske te je očekivano, interes gotovo premašio kapacitete Vatrogasnog doma. U ime Grada sastanak su vodili zamjenik gradonačelnika Miroslav Družianić s pročelnikom Odjela za društvene djelatnosti Draženom Kuzmanićem, dok se na sjedalicama smjestilo skoro 50 predstavnika kulturnih udruga te zainteresiranih pojedinaca. Za razliku od nedavnog sastanka sa Zajednicom sportskih udruga, predstavnici Grada su umjesto kritika, na početku odali priznanje udrugama za dosadašnji rad te zamolili za dodatan napor kako bi se, prema riječima Miroslava Družianića, kultura podigla za stepenicu više u odnosu na dosadašnji nivo.

- Nedavno sam imao ovakav sastanak sa sportskim udrugama a za razliku od sporta gdje je netko u tim udrugama i plaćen, vi ste od reda volonteri i dobrovoljci, a Sastanak udruga u kulturi s predstavnicima Gradaistovremeno i ono što naš grad čini različitim od sela, zato vas pozivam da date dodatan napor i da ustrajete, naglasio je Družianić pozvavši sve udruge u kulturi da u idućih mjesec dana Odjelu za društvene djelatnosti pošalju program, želje i financijski plan kako bi mogli ući u razgovor o dodjeli proračunskih sredstava za iduću godinu. U svojem je obraćanju Družianić najavio da će od iduće godine Makarska, kako stvari stoje, uz pomoć Jadrana Puharića dobiti svoj prvi festival dokumentarnog filma, naglasio je uspjeh pregovora oko povratka festivala Mafest koji će od 2014.  ponovo biti jedna od najvećih kulturnih perjanica Makarske, najavio je isto tako i povratak natjecanja pjevača amatera Prvi pljesak, kao i to da će učiniti sve kako bi se kulturnim udrugama osigurao adekvatan prostor što je problem o kojem se , bez jasnog rješenja, priča već godinama.  – Mi smo svjesni da je kronični i ključni problem kulture u gradu nedostatak prostora te da je to pitanje kojeg bi danas postavilo 90 posto vas. Grad je, kako je poznato, dobio na upravljanje zgradu nekadašnje Metalplastike koja omogućava dosta velik prostor, ali na kojeg je isto tako i dosta pretendenata. Ja se nadam da će oni pokleknuti u borbi s kulturnim udrugama i koliko ja znam, razmišljanja gradonačelnika idu u tom smjeru. Ja vam ovdje neću obećavati brda i doline, kazati da ćete imati gotovo Kulturni centar za tri godine, no kazat ću i stojim iza toga da ću dati sve od sebe da taj prostor pripadne vama i nadam se da ću u tome i uspjeti, kazao je Družianić. Isto tako, makarski ‘ministar kulture i sporta’, odnosno pročelnik Odjela za društvene djelatnosti Dražen Kuzmanić pozvao je udruge da od sutra (12.rujna) preuzmu obrasce na web stranicama Grada te da predlažu projekte koji bi mogli biti financirani proračunskim sredstvima. U nastavku sastanka za riječ se javilo petnaestak predstavnika kulturnih udruga Makarske, kao i pojedinci koji su svojim izlaganjima kritizirali, upozoravali na probleme ali isto tako i nudili moguća rješenja. Najviše spominjani problemi bili su, očekivano, nedostatak financijske i ostale podrške od strane Grada te potreba da kultura u Makarskoj dobije konkretan prostor za život.

Darijo Antunović: Kultura do sada nije imala podršku Grada

Pokretač Mafesta u vrlo argumentiranom izlaganju upozorio je da kulturne udruge danas nemaju pravu podršku Grada, istaknuvši podatak da se na službenim gradskim Sastanak udruga u kulturi s predstavnicima Gradastranicama o najvećem broju udruga ne mogu naći niti osnovni podaci, kamoli dosadašnja postignuća zbog čega je iluzorno očekivati da čak i dokazani projekti poput Mafesta budu ozbiljno shvaćeni u trenucima kada, primjerice, traže financijsku pomoć ministarstava i drugih institucija. – Nama nije toliko nužna novčana pomoć, koliko podrška koja zapravo ne košta niti kune, ali je izuzetno vrijedna. Mafest je, primjerice, autohtoni brend koji je u Makarsku doveo 48 specijalnih gostiju, napravio 38 plakata s motivima našeg grada, organizirao 84 tribine, 44 izložbe, 64 crtanja i potpisivanja preko 100 autora sa četiri kontinenta, organizirao 23 koncerta i prikupio preko 200.000 kuna humanitarnih sredstava i takvog projekta nema na stranicama grada. Ako je tako nama, kako je tek onima koji upravo sada počinju, poput Ma Travel Festa, javno je pitao Antunović. – Potrebna nam je pravna pomoć da nam se ukaže na sve sitnice, obaveze i usklađivanje sa zakonima, potrebna nam je i knjigovodstvena pomoć. Bilo bi sjajno i da Grad, budući da usko surađuje sa Županijom i Turističkom zajednicom županije, zamoli da se Gradu šalju obavijesti o natječajima koje oni provode, te da to prosljeđuju udrugama jer imate sve kontakte,  pa da svi znamo da Županija npr. 31. listopada ima zadnji dan za predaju projekata na natječaj za potrebe u kulturi. Dakle, to je pomoć koja ništa ne košta, a koja je nama možda vrlo bitna, naglasio je Darijo Antunović.

 Ana Dragičević : Makarska je mogla sagraditi dvoranu i urediti groblje, pa onda može sagraditi i kulturni centar

U svojem je obraćanju Ana Dragičević upozorila na nužnost izgradnje makarskog kulturnog centra. -  Ljudi koji nose makarsku kulturu su amateri i volonteri koji se zalažu i Sastanak udruga u kulturi s predstavnicima Gradatrude, no moje je mišljenje da bez jednog gradskog projekta koji će ih sve okupiti i sinkronizirati ovakve diskusije ne mogu uroditi plodom. Po meni, nakon ovog sastanka bi udruge trebale zajednički zatražiti da se u najkraćem roku nađe način za izgraditi kulturni centar u Makarskoj, da se osnuje jedan Centar za kulturu, da se donese projekt i strategija makarske kulture za pet ili deset godina. A isto se tako trebaju odrediti i prioriteti kod financiranja projekata jer financija nema dovoljno a gospodarstvo je u kolapsu. Ako je Makarska smogla snage napraviti dvoranu i groblje i još stotinu stvari, od ove vlasti mora se tražiti da nađe načina izgradnje kulturnog centra iz vlastitih sredstava ili uz privatne investitore ili pak sredstvima iz europskih fondova i ne vidim razloga da takvo nešto već za godinu dana ne bude odrađeno.

 

Davor Šegota: Grad mora promijeniti odnos prema kulturi

 Predsjednik udruge Zlatousti  kazao je kako je odnos Grada prema kulturnim udrugama  problematičan već godinama. – Mene, na primjer, 13 godina nitko nijednom nije Sastanak udruga u kulturi s predstavnicima Gradanazvao iz Grada i pitao što rade Zlatousti i poražavajuće je da se Grad danas mora na ovaj način informirati o tome što se događa u udrugama. Grad mora ponuditi rješenje na osnovu sondiranog stanja, treba se vidjeti tko radi, koliko radi, koliko se troši i na osnovu toga raditi strategiju kulture, odnosno odlučiti koga podržati ove godine, koga iduće i koga za tri ili četiri godine.Jer kultura je javna potreba kao pločnik ili cesta, vaša je dužnost da to osigurate a do sada se godinama u tom smjeru radilo loše, jer je prije svega ‘štekala’ infrastruktura. Što se tiče nekakvog Doma kulture u Makarskoj, meni se to čini kao utopija koju će malo tko doživjeti, treba se boriti za manje prostore, bajpase koji će ipak zadovoljiti potrebe udruge. No ono što je primarno potrebno je mijenjati odnose Grada prema kulturnim udrugama, jer mijenjanjem odnosa će se primijeniti i sustav i svima će nama biti bolje, dodao je Šegota.

 

Vedran Buble: Udruge koje koriste gradska sredstva a ne rade ništa treba skinuti s proračuna

Organizator Festivala klapa uz mandoline i gitare upozorio je da je potrebno provesti inventuru rada udruga prije nego li se bude govorilo o proračunskim sredstvima za Sastanak udruga u kulturi s predstavnicima Gradaiduću godinu. Prije 10 dana je održano ovogodišnje izdanje festivala, i mene je sramota kazati da je jedini prostor u kojem su se klape mogle presvući onaj nekadašnji prostor knjižnice i Matice Hrvatske u kojem danas nema niti svjetla te su se morali presvlačiti u mraku. Sramota je ponajprije Grada ali i svih koji sudjeluju u njegovom životu što ta zgrada danas zbog nedostatka dogovora zjapi u onakvom stanju u kakvom je, mogu slobodno kazati da je u potencijalno opasnom stanju. Zato ne mogu vjerovati da ne postoji dobra volja za dogovorom.Što se tiče financija, obzirom da smo svi spremni humanitarno se organizirati u svakom segmentu života, pokušati pronaći datum te organizirati jedno veliko događanje, koncerte, izložbe ili nešto treće, od čega će sredstva ići upravo udrugama u kulturi. Još jedna stvar je jako bitna, da se u proračunu često nalaze korisnici sredstava koji zapravo ne rade ništa tokom čitave godine. A ne smije se nekoga staviti u proračun bez da se provede inventura djelovanja takvih udruga bez obzira dobivaju li iz proračuna nekoliko tisuća, ili samo tisuću kuna. Na kraju, one udruge koje tek sada počinju, molim: prvo pokažite što možete, a tek onda tražite sredstva od Grada.

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh