MAKARSKA PROSLAVILA SV. KLEMENTA, ZAŠTITNIKA GRADA I MAKARSKE BISKUPIJE– Nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić podsjetio na dolazak relikvija sveca mučenika početkom 18. stoljeća

MAKARSKA PROSLAVILA SV. KLEMENTA, ZAŠTITNIKA GRADA I MAKARSKE BISKUPIJE– Nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić podsjetio na dolazak relikvija sveca mučenika početkom 18. stoljeća
Makarska je ove godine uz poštivanje epidemioloških mjera proslavila svetog Klementa, zaštitnika grada i nekadašnje Makarske biskupije. Na sam dan svetkovine, kada je euharistijsko slavlje predvodio splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić, zbog poštivanja mjera zaštite od Covid 19 virusa, nije održana procesija sa svečevim moćima po Kačićevu trgu niti je bilo cjelivanja relikvija. Međutim, vjernici su se mogli pokloniti izloženim relikvijama.

Na svečanoj koncelebraciji u makarskoj prvostolnici uz nadbiskupa je sudjelovao veliki broj vjernika i više svećenika Makarskog dekanata. Čestitajući Makaranima svetkovinu njihova zaštitnika, nadbiskup Barišić je pozvao na zajedničku molitvu i nasljedovanje brojnih kršćanskih mučenika. Svoju propovijed je započeo osvrtom na povijesni trenutak dolaska relikvija svetog Klementa te na višestoljetne zavjete nepoznatom rimskom mučeniku kojeg su Makarani davne 1725. izabrali za svog sveca zaštitnika.

Proslava svetkovine sv. Klementa mučenika, zaštitnika grada Makarske i nekadašnje Makarske biskupije u gradu pod Biokovom obilježava se još od početka 18. stoljeća. Otpočela je kao i svake godine trodnevnicom i krunicom u katedrali sv. Marka evanđeliste. Prvog dana trodnevnice večernju svetu misu predvodio je fra Željko Štrbac, župnik Zavojana i Kozice, iza čega su se na središnjeg gradskom trgu palile svijeće za žrtve Vukovara i Škabrnje, drugog dana trodnevnice misu je predvodio don Ivan Zovko, župni vikar na splitskim Pujankama. Na uočnicu sv. Klementa misu je predvodio don Ivan Bodrožić, profesor na KBF-u u Splitu, kada je prema tradiciji otvorena raka sa svečevim moćima, a ključeve groba katedralnom župniku predali su članovi Župnog pastoralnog vijeća i predstavnici gradskih vlasti.

Nadbiskup je u propovijedi naglasio mučeništvo svetaca koji nisu bili anonimni, a ponajmanje je anoniman bio onaj za koga su se žrtvovali. Pozvao je vjernike da slijede put mučenika i na još zauzetije nasljedovanje – svetaca koji nas kao poveznica između neba i zemlje neprestano pozivaju na život dostojan čovjeka, istaknuo je nadbiskup Marin Barišić.

Na poticajnim riječima i čestitki povodom proslave sv. Klementa mučenika nadbiskupu je u ime svih vjernika zahvalio mons. Pavao Banić, katedralni župnik i dekan Makarskog dekanata. Svečana koncelebracija u makarskoj prvostolnici povodom blagdana sv. Klementa mučenika i ove je godine tradicionalno završila izlaganjem svečevih moći, te pjevanjem himne u čast nebeskog zaštitnika grada pod Biokovom.

 

J.Glučina/IvoR

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh