GRADSKE PALME PONOVNO SE ZAŠTIĆUJU OD PIPE – Nakon cijepljenja debla u travnju sada se tretiraju insekticidom

GRADSKE PALME PONOVNO SE ZAŠTIĆUJU OD PIPE – Nakon cijepljenja debla u travnju sada se tretiraju insekticidom
Gradske palme neodvojiv su dio lijepe makarske vizure i svojom raskoši plijene poglede uvijek na zanimljiv način, bilo za lijepa vremena, juga ili bure.

Pošast zvana palmina pipa na ozbiljan način je prijetnja da se naruši sklad te deset metara visoke raskoši. Nasreću, do toga nije došlo zahvaljujući pravodobnoj intervenciji Grada Makarske koji je odmah zatražio savjet stručnjaka.

Svaka od osamdesetak palmi u travnju je cijepljeno u deblo, i time se zaustavilo razmnožavanje invazivnog štetnika. Otklonjen je dio suhog granja, i palme su spašene.

Ovih dana Agrobiotest d.o.o. ponovno je u Makarskoj. Nakon velike bure, a koja je otkrila pravo stanje na palmama, ponovno su ih tretirali. Ovaj put to su radili insekticidom kako bi uništili bilo kakvu pojavu razmnožavanja palmine pipe.

- Teško se boriti protiv pipe, ali Grad Makarska je na vrijeme shvatio ozbiljnost nastanka moguće štete. Palme na rivi su spašene, i nakon ovog tretiranja, pratimo stanje – kazao nam je Luka Čotić koji je ponovno vršio zaštitu palmi protekla dva dana.

Kaže, puno ih je zaraženo ispred kuća, u Makarskoj i na Primorju do Gradca. Puno je posla, a vjerojatno se građani teže odlučuju potražiti pomoć stručnjaka jer tretiranje košta oko tisuću kuna. S druge strane, svaka neizliječena palma ili uklonjena ako se osušila, prijetnja je zdravima jer se s nje dalje širi pipa na tropska stabla koja su u vegetaciji, upozorava Čotić.

 

 

J. Morović/IvoR

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh