Na Dugišu: Ni crkva, ni parkiralište, ali izgleda ni samostalni objekt dječjeg vrtića, barem ne skoro

O nužnosti gradnje dječjeg vrtića u naselju Dugiš gdje živi gotovo tri tisuće stanovnika i gdje je najveća glad za slobodnim prostorom na kojem bi se isti gradio, priča se već dva desetljeća! Svo to vrijeme građani s nestrpljenjem očekuju pozitivan odgovor. U međuvremenu tiskale su se stambene zgrade jedna do, ili između, druge ne ostavljajući ni malo prostora za nužne infrastrukturne objekte gradske četvrti. Pa tako ni za prostor za dječji vrtić, za naše najmlađe, za budućnost Makarske! Ima li se pri tome u vidu kako kopletan prostor dječjih vrtića koji djeluju na šest lokacija (usput rečeno koje su također u neodgovarajućim prostorima), a nadasve je neuvjetna i sama glavna zgrada makarskog Dječjeg vrtića „Biokovsko zvonce „ zorno svjedoči kako je problem golem i  traži brže reagiranje.

 Svi su obećavali, ali vrtića nema ni na papiru

 Zašto je to tako i ima li konačno osim obećanja Grad snage i moći rješavati ovaj i te kako važan problem. Aktualna vlast je svojim programom obećala gradnju dječjeg vrtića. No svi su izgledi da se do ovoga na Dugišu neće stići, barem ne skoro ,zakljhzučujemo iz razgovora  na ovu temu s Lori Veličković,zamjenicom makarskog gradonačelnika.Puno je izglednija, što jest svakako za pohvalu, gradnja dječjeg vrtića na Zelenki. No opet se vraćamo na Dugiš? I ova i prošla vlast je obećavala gradnju dječjeg vrtića na Dugišu. Gdje? A ne ma gdje drugo kako stvari stoje već na jedinoj slobodnoj parceli, zapravo slobodnoj od stambenih zgrada, ali ne i namjene. To je sada uređeno dječje igralište gdje se najmlađi barem mogu igrati.Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća, vijećnica iz oporbenih redova Kristina Kozlina Rakušić je pitala što je s projektom izgradnje crkve na Dugišu koju je prethodna vlast, bar kako je govoreno, namjeravala graditi zajedno s vrtićem. Tada je dogradonačelnica Veličković odgovorila kako ne zna što je s planom izgradnje crkve na Dugišu, ali zna da dječji vrtić tamo treba biti građen i da zna kako prema zakonu o pedagoškim standardima to mora biti samostojeći objekt. Dakle, ni crkva, ni  garaže, kako su predlagali i iz SDP-a, ne dolazi u obzir u sklopu vrtića. Vrtić mora biti samostalan objekt.

Palanirali se Dječji vrtić na Dugišu uopće uskoro graditi?

  -Istina, o izgradnji dječjeg vrtića godinama se priča i ništa se nije učinilo. Sve su to načelne priče kakve baš i ne volim, ali znam da je zanimanje građana golemo. Ovdje postoji jedna druga priča. Točno je da građani traže da se izgradi vrtić. Podsjećam kako je Konzum d.d. Gradu Makarska ponudio prostor oko 96 kvadrata za dječji vrtić. Međutim, taj prostor nije iskorišten za dječji vrtić nego je taj prostor Grad dao na korištenje dvjema udrugama: Moto klubu „Sv.Jure“ i Tehničkoj kulturi. Međutim, ekipa iz Tehničke kulture koja je to trebala koristiti je odustala i taj prostor koristi jedino Moto klub. Činjenica jest da je prostor od 96 kvadrata mali za dječji vrtić,ali.

Što se može napraviti ?

Postoje dobre namjere i volja da se riješi pitanje dječjeg vrtića na Dugišu, ali se na kraju uvijek izjalove. Valja podsjetiti da je Damir Todorić nedavno bio u Gradu i ostao iznenađen uvidjevši da nam je nepoznato da je prenamjena išla na ovakav način, te da mi ne koristimo isti prostor za vrtić. Znali smo da je bilo neke priče o tom prostoru, ali da je išlo na ovakav način i da je dana Moto društvu nije nam baš ušla u uho. O čemu se radi? Ugovor o zakupu postoji, ali gradu je bez naknade ustupio Konzuma d.d., na lokaciji Licinijanov prolaz u Makarskoj, prostor od 96 kvadrata, a za uzvrat je Grad Makarska trebao Konzumu ustupiti dio parkirališta kraj zgrade bivšeg Mercesa. Međutim, to što je ustupljeno Konzumu Grad je prodao Vodovodu. Znači Konzum je stvarno darovao gradu taj prostor, ali u svrhu dječjeg vrtića. A dječji vrtić tu nije, već je dan dvjema udrugama s tim da ga koristi samo jedna, kaže dogradonačelnica Lori Veličković.

Grad Makarska dakle ima u zoni Istok ugovor za tih 96 kvadrata i taj prostor jest mali, ali postavlja se pitanje je li se moglo još nešto dokupiti u prizemlju pa napraviti vrtić dok se ne izgradi novi?

Sada bi trebalo pogledati unutar postojećih površina posebno u ovoj zgradi gdje je bio Konzum da li tu  postoji mogućnost raspoloživih površina do konačnih rješenja. Treba ustvrditi postoje li takvi prostori i mogu li se dokupiti.

Dječji vrtić na Dugišu je u drugom prostoru?

Grad u zoni Istok ima s privatnom osobom, gospodinom Ivanom Mihaljevićem, povoljan ugovor o zakupu prostora od oko 150 m2 i u tom prostoru je sada dječji vrtić. I taj je prostor po površini mali i ne odgovara propisanim standardima za rad dječjih vrtića, bez okućnice je i na frekfentnoj cesti, no zbog nedostatka alternativnog rješenja koristi se već 15-ak godina!

Kakvi su izgledi za trajno rješenje?  

Izmjenama zakona vezanih za pedagoški standard vrtić mora biti slobodno stojeći objekt. Priča o vrtiću u zoni Istok uvijek je bila u smislu da se uz vrtić mora još nešto graditi ili crkva kako je predlagala bivša valst HDZ-a, ili parkiralište kako je svojevremeno predlagao i SDP. No zakon je jasan – vrtić je moguće graditi isključivo kao samostalan objekt.

Dobro, samostalan objekt, a hoće li se takav graditi, konačno?

Postoje dvije tendencije u planiranju rješavanja pitanja prostora dječjeg vrtića. Sanacija centralne zgrade DV „Biokovsko zvonce“ je jedna tendencija kojom bi se objedinilo prostore koji se sada koriste u centru grada, a također su odreda neadekvatni. Uz to bi se istovremeno trebalo riješiti i pitanje vrtića na Zelenki za kojeg postoji slobodna čestica zemlje koja je upisana na Grad i gradska vlast ide u programu na izgradnju tog vrtića za kojeg je grad kupio zemljišete od bivše Olme i to površine 2234 četvornih metara. I u najboljem scenariju da se riješi pitanje centralne zgrade i izgradi vrtić na Zelenki, na Istoku opet ništa???

Postoji strah da se i ta jedina zona koja također nije slobodna već je namjenjena za igru najmlađih, ne izgubi?

Nadam se da neće i da će taj prostor zaista biti iskorišten za gradnuju vrtića, ali nisam sigurna s obzirom na financije kada će se to i uspjeti realizirati. Gradnja vrtića iako neprofitabilna je nužna investicija zbog brige za budućnost.Izmjena zakona presudila je i nema više dvojbi dječji vrtić je slobodnostojeći objekt i on je Dugišu nužan.  Hoćemo li uspjeti, pitanje je, ali ćemo forsirati taj plan jer je očekivati sve veći problem s prostorom za djecu predškolske dobi tamo gdje se grad širi.Najveći je problem što su neadekvatni svi prostori koji se koriste za dječje vrtiće na više lokacija u gradu. Ni jedan od njih ne zadovoljava kriterije koje propisuju važeći zakoni. Što je najbolnije centralni vrtić koji je građen za tu namjenu pokazuje se koliko je loše izveden i da ga je potrrebno hitno rekonstruirati. Tamo je klizište terena, propušta krov, prostor jaslica je vlažio. Ništa se nije napravilo u dužem periodu!

Ima li realnih mogućnosti za pokretanje projekta?

Svi su imali volje, ali nije odrađeno kako treba. Sada treba točno snimiti stanje na terenu i odlučiti je li prioritet izgradnja-rekonstrukcija centralnog vrtića ili prioriteta ima više?! Vrtić na Dugišu će, nadam se, biti među prioritetima i to na ovoj lokaciji o kojoj govorimo jer je još jedina preostala za takvu namjenu, a da odgovara.

Piše Janja Glučina Foto IvoR i Ž. Kovačić  

 

Površina dječjeg igrališta na Dugišu dvije tisuće kvadrata

U Odjelu za gospodarenje prostorom grada od pročelnika Ognjena Radića doznajemo da je površina dječjeg igrališta na Dugišu oko 2000 metara četvornih, ali da mu nije poznato da je ikada itko do sada zatražio i ishodio bilo koju dokumentaciju za gradnju dječjeg vrtića. Uz to i vlasništvo zemlje točno će trebati utvrditi da se ne bi opet pojavilo, što nije rijedak slučaj, da je i to upitno kada je riječ o gradskom zemljištu. 

Prostori makarskih vrtića ne zadovoljavaju

Inače u Makarskoj je u Dječji vrtić „Biokovsko zvonce“ upisano 514 djece, a djeluju na šest lokacija u gradu! Svi prostori u kojima su vrtići nemaju uvjete i ne zadovoljavaju propisane standarde, ali Makarska nema boljih prostora i zato ovo jest prioritet u rješavanju pitanja kvalitete življenja u gradu osobito življenja onih najmlađih!

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh