Makarski gradski čelnici: Manje ćemo graditi, a više pomagati umirovljenike i studente

Osvrt na turističke rezultate do rujna ove godine, podneseni zahtjevi za legalizaciju, kao i druge aktualnosti bile su teme konferencije za novinare koju je jutros održao makarski gradonačelnik Tonći Bilić, zajedno sa svojim zamjenicima Lori Veličković i Miroslavom Družianićem.

-U prvih osam mjeseci Makarsku je posjetilo 130.910 tisuća turista, ili 10 posto više nego prošle godine. Broj noćenja od 860.448 tisuće znači povećanje od deset posto. Kolovoški rezultati pokazuju da se u našem gradu odmaralo 15 posto više gostiju, a ostvarili su 12 posto više noćenja. Analizom strukture vidljivo je da je najviše bilo Poljaka – 150.354 tisuće, a u ukupnom broju sudjeluju 17,5 posto. Česi su drugi, Nijemci treći, potom slijede državljani BiH, Slovaci i Šveđani, koji bilježe skok od 19 posto, po ostvarenim noćenjima. Zbog problema s vizama podbacili su Rusi za čak 20 posto. U rujnu smo, i možemo biti zadovoljni brojem gostiju, jer hoteli su puni, a zadovoljni su i privatni iznajmljivači, istaknuo je gradonačelnik Bilić, ustvrdivši zadovoljno kako će ove godine prvi put nakon Domovinskog rata u Makarskoj biti ostvareno milijun noćenja, kao i da su financijski pokazatelji bolji nego 2012.

Prihod od komunalnog doprinosa podbacio 70 posto

Vezano za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata kazao je kako je zaprimljen 2341 zahtjev. Od 1. siječnja do danas riješeno ih je 340. na temelju naknade koju ubire grad s ovog osnova uprihodovano je oko 365 tisuća kuna. Bilić se osvrnuo i na ostvarene gradske prihode do konca kolovoza. Poreza na nekretnine je manje za 20 posto, podbacio je za 7 posto porez na kuće, a manjak prihoda od komunalnog doprinosa je čak 70 posto. Povećanje prihoda od 50 posto je kod poreza na potrošnju, u gradski proračun 7 poto više od planiranog donijele su javno-prometne površine, te komunalne naknade za čak 43 posto. Do konca kolovoza uprihodovano je 35 milijuna kuna, za 7 milijuna manje nego 2012.

Gradonačelnik je najavio kako će do konca godine donijeti Plan upravljanja plažom, i time riješiti probleme s ležaljkama i suncobranima, a pokušat će se Park šumu Peškera vratiti pod nadležnost Grada Makarske, te tako u gradskom proračunu uštedjeti 1,5 milijuna kuna.

Grad će pomoći sanaciju krova Franjevačkog samostana

Turistička sezona nije završila, ali u Gradu Makarska su detektirali probleme koji se dogodine ne bi smjeli ponoviti ako se želi gostima pružiti kvalitetna usluga i odaslati pozitivna slika. O tome je govorila zamjenica gradonačelnika Lori Veličković. Istaknula je izmjene gradske odluke i javnom redu i miru. U okviru zakonske regulative prilagodit ćemo ono što Grad može tolerirati a vezano je za ugostiteljske objekte, ali poštujući želju građana. Promijenit će se odredbe o sankcijama, te i na taj način stati u kraj svojevoljnom ponašanju pojedinih ugostitelja, naglasila je.

Grad Makarska pomoći će Franjevačkom samostanu u Makarskoj pri sanaciji krova. Naime, krovište je u vrlo derutnom stanju, i razmišlja se o preseljenju Malakološkog muzeja i knjižnice ako se ne spriječi daljnje nadiranje vlage, a rješenje je popravak krova. Imamo dobru suradnju s gvardijanom Franjevačkog samostana, i našom pomoći će Grad sačuvati ono što je moguće. Razgovori idu u tom pravcu da Grad Makarska preuzme i skrbi o Malakološkom muzeju i Pinakoteci, izvjesila je Veličković.

-Nadam se da neće biti labuđi pjev, komentirao je održana dva sastanka s predstavnicima udruga u sportu i kulturi zamjenik gradonačelnika Miroslav Družianić, izrazivši zadovoljstvo  Makarskim kulturnim ljetom, i činjenicom da se na raspolaganju imalo 400 tisuća kuna. Najavio je formiranje Odbora za školstvo kao i organizaciju humanitarnog koncerta za pomoć Marku Gliboti, i to 29. rujna na Gradskom sportskom centru. Novinarima je predstavio program obilježavanja Dana HRM-a. Također i veliki sportski događaj 5. listopada. Tada će u makarskoj biti održane 20. sportske igre invalida Domovinskog rata, a podsjetio je na 1993., kada je Makarska bila domaćin ovog prvog natjecanja. Ponovno ćemo, a očekuje se dolazak oko tisuću sudionika iz Hrvatske i BiH, iskazati zahvalnost i poštivanje stradalnicima Domovinskog rata, naglasio je Družianić.

Prema njegovim riječima Grad je svjestan loše socijalne situacije u kojoj živi većina umirovljenika. Nastojat će im se pomoći u okviru mogućnosti, a razmišlja se o isplati božićnice. Grad će pomagati i studentima. Uz sufinanciranje troškova prijevoza razmišlja se o stipendijama. Od njih očekujemo dobre ideje za bolju Makarsku, u kojoj vide svoj posao i život, a mi ćemo iznijeti naša nastojanja. Manje ćemo graditi ali ćemo zato pomoći naše najstarije sugrađane i mlade, zaključio je Družianić.

Merkur 5: Prostor za kulturu i Porezna uprava

Veličković je istaknula kako će Grad naći načina kako obnoviti fasade kuća koje svojim izgledom narušavaju sliku grada. Ujedno, do konca ove godine prostor nekadašnjeg Merkura 5 na Dugišu otvorit će vrata za potrebe u kulturi. Ne samo to, vjerojatno će se iz zgrade Grada izmjestiti Porezna uprava, i preselit se u Merkur 5. Veličković se nada da će postići dogovor sa crkvom, a to znači da bi Makarani mogli zimi u ‘staro’ kino.

Na primjedbu novinara kako je ove sezone grad bio ‘šporak’ Veličković je odgovorila – Ne bih se složila s tom tvrdnjom. Grad je bio pometen i očišćen, vatrogasci su ga prali. Može se i bolje, a tome težimo, da u svim gradskim kvartovima bude ravnomjerno održavana čistoća. Problem su ugostitelji koji otpad ostavljaju na rivi i ne čiste ispred svojih lokala. Lošu sliku činili su pojedini turisti koji se u svojim državama pridržavaju reda, ne smiju se opijati, a dobro ponašanje zaborave kad dođu kod nas. Zato ćemo utvrditi pravila igre za iduće ljeto, i sankcionirati opijanja na javnim površinama.

O tajniku makarskog SDP-a

Iako je ovo bila konferencija za novinare gradskih čelnika, a ne stranačka, odgovoreno je na upit je li SDP poduzeo sankcije protiv svog tajnika koji je pisao grafite po zidovima u predizborno vrijeme. – I dalje je tajnik makarskog SDP-a. Bilo kakve sankcije poduzet će se nakon što dobijemo pisano rješenje. Nije u redu da nikoga osuđujemo bez materijalnih dokaza, kazao je gradonačelnik Bilić.

Piše Jasna Morović               Foto Željko Kovačić

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh