Baywatch na prijemu kod gradonačelnika: Makarskoj plaži potrebno je dvostruko više spasilačkih tornjeva

Nakon tri mjeseca rada spasilački tornjevi na gradskoj plaži bit će zatvoreni od 15. rujna, zbog čega je danas gradonačelnik Tonči Bilić u svom uredu primio cjelokupnu ekipu makarskog ‘baywatcha’ na čelu s voditeljem Gradskog centra 112 Nikšom Vidošem. U proteklim ljetnim mjesecima spasilačka službe imala je pet većih intervencija kod utapljanja, koje su redom prošle s dobrim ishodima, dok na dva smrtna slučaja koja su zabilježena nisu mogli utjecati – jedan se dogodio izvan radnog vremena službe, dok su drugog prouzročili zdravstveni problemi kupača. – Zahvaljujem vam se u ime Grada što ste sezonu doradili više nego dobro i pokazali da je sigurnost na plaži na visokom nivou, a mogu vam kazati da ćemo se dogodine organizirati i ranije, jer u Makarskoj kupanja počinju već tamo iza 1.svibnja, pa vjerujem da će i spasilačka služba krenuti s radom ranijeg datuma od 15.lipnja kako je to bilo ove godine, poručio je gradonačelnik.

Inače, primjedbe i sugestije vezane za trenutno stanje u spasilačkoj službi dobio je iz prve ruke – voditelj Prijem spasilacke sluzbe kod gradonacelnikaGradskog centra Osejava te kordinator spasilačke službe Nikša Vidoš upozorio je tako da nema razloga da od iduće sezone ne bude postavljena zaštitna plutača koja označava područje djelovanja spasilaca, upozorivši i da prema važećoj Procjeni stanja sigurnosti na plaži, koju donosi Crveni križ, makarska plaža treba imati dvostruko više nadzornih točaka nego do sada – odnosno 10 umjesto pet. Zatim, voditelj Ante Ostojić upozorio je na trenutne uvjete rada kazavši da je radi sigurnosti kupača potrebno nadograditi osmatračnice, odnosno ugraditi im sjenilo te povisiti sjedalice radi boljeg pogleda na plažu, a drugi su predložili da se rad spasilačke službe od iduće godine podijeli na dvije smjene od kojih bi prva započela s radom već od 9 sati ujutro (ove sezone rad službe je počinjao u 11sati op.a.), a druga nadgledala stanje na plaži od 14 do 19 sati. Članovi spasilačke službe su uz to prenijeli i pritužbe koje su čuli od samih kupača, a koje se uglavnom odnose na blizinu jet-skijeva i brodova, ulje i naftu u moru, pa čak i ispuštanje fekalija kada se u blizini nađu veći brodovi i cruiseri.

- Vjerujem da će od iduće turističke sezone jet-skijevi i brodovi biti drugačije biti riješeni. Plan upravljanja Prijem spasilacke sluzbe kod gradonacelnikaplažom će se naći na sjednici Gradskom vijeća i na taj način ćemo drugačije regulirati stvari tamo. Meni isto tako nije drago da se gosti tuže, to je stvaranje jedne loše slike o Makarskoj zbog čega svi zajedno moramo poraditi i popraviti stvari. U ova tri mjeseca sam primijetio nedostataka i plan nam je da iduće ljeto cjelokupno stanje na gradskoj plaži bude na većem nivou, kazao je Tonči Bilić, te dodao:  – Neke stvari pokušati ćemo mijenjati odmah a vjerujem da će iz godine u godinu uvjeti rada biti sve bolji.  Naša je želja da nam plaža ponovo dobije Plavu zastavu, što znači da moramo pokazati kako su nam kvaliteta plaže, čistoća mora i sigurnost na prvom mjestu kada su u pitanju gosti i turisti u našem gradu.

O. Franić / Ž.Kovačić

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh