GRAD MAKARSKA – Za sanaciju šteta u Sisačko- moslovačkoj županiji i drugim područjima pogođenim razornim potresima uplaćeno još 100 000 kuna

GRAD MAKARSKA – Za sanaciju šteta u Sisačko- moslovačkoj županiji i drugim područjima pogođenim razornim potresima uplaćeno još 100 000 kuna
Grad Makarska danas je na posebni račun namijenjen “donacijama za sanaciju šteta u Sisačko-moslavačkoj županiji te drugim područjima pogođenim razornim potresima” uplatio 100.000,00 kuna. Navedeni iznos uplatili smo danas, s prvim radnim danom u novoj 2021. godini, istog dana kada nam se otvorila mogućnost korištenja sredstava iz proračuna za 2021. godini koji je u primjeni od 1. siječnja 2021.

Grad Makarska je prvi put pomoć za potresom razorena područja uplatio 30. prosinca 2020. na tada jedini službeno otvoren račun za uplatu pomoći – račun Hrvatskog Crvenog križa i to 50.000,00 kuna. Navedeni iznos uplaćen je iz pričuve gradonačelnika jer su nam u tom trenutku, budući da je kraj godine, to bila jedina sredstva s kojima smo mogli raspolagati dok se ne aktivira proračun za 2021.

Također, želimo vas izvijestiti da smo danas zaprimili inicijativu GO SDP-a Makarska, a u vezi s pomoći potresom razorenim područjima uključivanjem u projekt ,, Jedan grad/jedna kuća” koja nije prihvaćena.

Gradonačelnik Jure Brkan: “Vjerujemo u procjenu države kojom dinamikom, kada i kome, se treba pomoći”

Razlozi odbijanja inicijative makarskog SDP-a navedeni su u odgovoru gradonačelnika Jure Brkana koji objavljujemo.

- Zahvaljujem vam na vašoj brizi i prijedlozima na koji način pomoći stradalima u razornom potresu koji je pogodio ne samo područje Petrinje i Gline već i druga okolna mjesta u Sisačko-moslavačkoj i susjednim županijama. Grad Makarska se od prvog trenutka uključio u pomaganje potresom pogođenih područja te vas želim upoznati sa sljedećim:

Grad Makarska je 30. prosinca 2020. godine isplatio je na tada jedini službeno otvoren račun za uplatu pomoći – račun Hrvatskog Crvenog križa 50.000,00 kuna iz pričuve gradonačelnika jer su nam u tom trenutku to bila jedina dostupna proračunska sredstva, s obzirom na kraj godine. Budući da smo htjeli reagirati odmah uplatili smo koliko smo mogli u tom trenutku dok se ne aktivira proračun za 2021. U suradnji s gradom prijateljem Kavadarcima iz Makedonije pomogli smo da u Hrvatsku stigne prva međunarodna humanitarna pomoć iz našeg prijateljskog grada.

Danas, prvog radnog dana u novoj 2021. godini odmah smo u državni proračun, na posebni račun namijenjen ,,donacijama za sanaciju šteta u Sisačko-moslavačkoj županiji te drugim područjima pogođenim razornim potresima”, uplatili 100.000,00 kuna.

Naša je odluka da ćemo i dalje područjima pogođenim potresom nastaviti pomagati na isti način jer smo uvjereni da je to jedini ispravan put da se pomoć distribuira tamo gdje je najpotrebnije i da se svaka srušena kuća obnovi. Vjerujemo u državu čiji statičari već danima obavljaju svoj posao na terenu i vjerujemo u procjenu države kojom dinamikom, kada i kome, se treba pomoći.
Projekt ,,Jedan grad/jedna kuća”, koji predlažete, za nas nikako nije prihvatljiv iz više razloga. S obzirom da za područje Sisačko -moslavačke županije nije donesen lex specialis kao za područje Zagreba pojedinačne inicijative lokalnih jedinica možda dobro zvuče, ali je njihova realizacija neprovediva. Po kojem ključu izabrati obitelj kojoj neki grad želi pomoći, kako, kome i na koji način uplatiti sredstva, tko će i u ime koga ishodovati građevinsku dozvolu za rekonstrukciju srušenih kuća… Drugim riječima, sve to lijepo izgleda na tv ekranima, ali mislim da je svima jasno da je jedini siguran način da svaka, ama baš svaka kuća bude obnovljena, da o tome odlučuje država, a ne kako kome padne napamet. Svi mi znamo da je tome tako jer ovo nije prvi put da se u Hrvatskoj dogodila elementarna nepogoda i da se organizira pomoć za stanovništvo.
Zbog svega navedenog ne možemo prihvatiti vašu inicijativu, a područjima pogođenim potresom pomagat ćemo i dalje po potrebi. Taj proces, na žalost, neće biti završen u nekoliko mjeseci i Grad Makarska će se u pomaganje uključivati i dalje, sukladno pozivima Vlade RH i resornih ministarstva.

Također, želim naglasiti da smo svih ovih dana u kontaktu s brojnim građanima i tvrtkama iz Makarske kojima smo zahvalni na njihovoj pomoći i angažmanu – stoji u odgovoru makarskog gradonačelnika Jure Brkana na zaprimljenu inicijativu GO SDP Makarska, a u vezi s pomoći potresom razorenim područjima.

 

MP

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh