HPD ČUBRIJAN – Planinari se udomili pod krovom stare škole u Rašćanima

HPD ČUBRIJAN  – Planinari se udomili pod krovom stare škole u Rašćanima
Hrvatsko planinarsko društvo Čubrijan – Rašćane utemeljeno je 2015. godine, a osnovala ga je grupa (Ante Lendić, Matko Bašić, Vid Ožić Bebek, Robert Kovačević) zanesenjaka i ljubitelja najviše hrvatske planine Biokovo (1762. m). Društvo je dobilo ime po najvišem vrhu sela sv. Ciprijanu, a na njega se dođe planinskim putem preko Godinja, Stružina i Zakučja.

Od predsjednika HPD Čubrijan Vida Ožić Bebeka saznajemo da drušvo broji oko šezdesetak članova, a glavni cilj im je promicanje i podrška razvoju planinarenja na području grada Vrgorca u čijem se sastavu nalazi i selo Rašćane. U Kreševskoj povelji daleke 1434. godine prvi put se spominje ime Rašćana, sredinom dvadesetih godina prošlog stoljeća u njemu je živjelo preko dvije tisuće stanovnika. Kako društvo nije imalo svoje prostorije za rad, predsjednik Mjesnog odbora Matko Bašić i gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić pokrenuli su inicijativu prema Splitsko dalmatinskoj županiji da HPD Čubrijan prepusti staru školu u Rašćanima za njihove potrebe. Škola u Rašćanima sagrađena je 1880., a s radom je krenula 1990. U njoj su osnovno obrazovanje stekli brojne generacije djece iz sela, radila je u dvije smjene , a učionice su bile prenatrpane. Kako je selo ostajalo bez mladih obitelji i djece škola je prestala sa radom krajem prošlog stoljeća.

Stara školska zgrada nalazi se u obuhvatu Parka prirode Biokovo i može biti ishodište za mnoge planinarske rute sjevernom stranom Biokova. Zgrada škole u vrlo dobrom je stanju, a jednim djelom je i obnovljena za potrebe restorana koji je radio prilikom gradnje autoceste. Školski odbor je prihvatio prijedlog revitalizacije ove građevine za potrebe planinarskog društva Čubrijan, a na prvoj sjednici Splitsko dalmatinske skupštine očekuje se da predmet bude i pravno potvrđen.

- Kako se škola nalazi u obuhvatu PP Biokovo otvaraju se dodatne mogućnosti za apliciranje bespovratnih sredstava – navodi gradonačelnik Vrgorca Ante Pranjić. Grad Vrgorac već je donirao kuhinju iz dječjeg vrtića za potrebe budućeg planinarskog doma. Vid Ožić Bebek ističe da imaju punu potporu gradonačelnika u svim planovima vezanih uz sveobuhvatnu obnovu i opremanje bivše školske zgrade. Pored radova vezanih za školsku zgradu čiste i markiraju stare planinske staze, a odaziv članova je iznad svih očekivanja.

J. Kovačević/HPD

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh