DAN MEĐUNARODNOG PRIZNANJA REPUBLIKE HRVATSKE I DAN MIRNE REINTEGRACIJE – U Makarskoj odana počast najzaslužnijima za stvaranje međunarodno priznate države

DAN MEĐUNARODNOG PRIZNANJA REPUBLIKE HRVATSKE I DAN MIRNE REINTEGRACIJE – U Makarskoj odana počast najzaslužnijima za stvaranje međunarodno priznate države
Odavanjem počasti najzaslužnijima za stvaranje Hrvatske, Grad Makarska tradicionalno obilježava 15. siječnja, Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i Dan mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja.
U nazočnosti predstavnika udruga iz Domovinskog rata i društvenog života delegacija Grada Makarske, HDZ-a i SDP-a grada, položili su jutros cvijeće i upalili svijeće na Spomenik hrvatskom branitelju i Spomenik prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu. Molitvu odrješenja za sve koji su svoje živote utkali u slobodu Hrvatske predvodio je mons. Pavao Banić.
Građanima je Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske čestitao dogradonačelnik Joze Vranješ. Pred Spomenikom prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu cvijeće i svijeće položili su predstavnici Grada, HDZ-a, SDP-a i udruga proizašlih iz Domovinskog rata. U ime gradonačelnika podsjetio je kako je prije 29 godina 15. siječnja 1992. Republika Hrvatska međunarodno priznata. Istaknuo je kako su u priznavanju Republike Hrvatske prednjačili Sveta stolica i Njemačka. Republika Hrvatska je nakon donošenja odluke o razdruživanju svih odnosa s bivšom republikom Jugoslavijom dobila i međunarodno priznanje, istaknuo je Vranješ te pozvao na odavanje počasti dr. Franji Tuđmanu, koji je zajednio s hrvatskim braniteljima i hrvatskim narodom uspio ostvariti 14. stoljetni san hrvatskoga naroda o stvaranju Republike Hrvatske koja je poslije po njegovoj ideji postala punopravna članica europskih integradcija i NATO-a, danas slobodna i neovisna Republika Hrvatska.
Sveta misa za domovinu služit će se večeras u crkvi sv. Marka u 18 sati.

J.Glučina/ Ivor

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh