Franjevački samostan u Makarskoj: Nužna rekonstrukcija krova za koju treba iznaći 230 tisuća eura

Franjevački samostan u Makarskoj već desetljećima vapi za rekonstrukcijom krova. Godinama prokišnjava krov Samostana Blažene Djevice Marije na nebo uznesene, ali sada je dosegnuo kritičnu točku. Ugroženi su i zidovi, a s njima propada cijela građevina, starija od tisućljeće i pol! Nadasve ugroženi su životi ljudi u ovom Franjevačkom samostanu tako da nema dvojbe o hitnosti rekonstrukcije.

Sada prokišnjava u cijelom samostanu. Ozbiljnije rekonstrukcije do sada nije bilo, a ona je nužna. No, za rekonstrukciju krovišta Franjevačkog samostana potreban je veliki novac. Radi se o površini krovišta od 1500 metara četvornih koji nije popravljan već tridesetak godina. Za tu rekonstrukciju, prema riječima gvardijana fra Ante Čove, potrebno je osigurati oko 230 tisuća eura, ali samostan to sam ne može. No, puno su veće vrijednosti ispod krova, knjižnica, bogati arhiv, stara crkva, umjetničke slike i niz kulturnih vrednota, koje će biti uništene ne sanira li se krov u najkraćem mogućem roku.

-Da bi radovi krenuli u proljeće, već sada treba pripremiti drvenu građu. Idem u Liku naručiti drvo da se radi i osuši, pojašnjava nam fra Ante Čovo, naglašavajući kako se nada da će uz pomoć aktualne makarske gradske vlasti, koja im je izrazila spremnost za svekoliku pomoć Grada, i da će posredovati kod  ishođenja novca i u Županiji i na državnoj ravnici, ovaj put uspjeti. Uglavnom, predstavnici gradske vlasti su pokazali spremnost da nam na sve načine pomognu kako bismo riješili ovaj veliki problem na korist svih nas u Crkvi, gradu Makarska, i široj zajednici, jer je  Franjevački samostan zasigurno najstarija i najvrjednija građevina, pod čijim se starim krovom nalazi i samostan, i stara crkva, jedna od najbogatijih knjižnica, umjetnine, Malakološki muzej…Do sanacije krova kao i ranijih desetljeća franjevci se muče i spašavaju što se da spasiti u nadograđenom dijelu samostana gdje postoji ploča, prema zgradi, gdje je nekada bilo Primorje. Na tom dijelu nije ugrožen prostor, kaže gvardijan fra Ante Čovo.

Budući  se radi o ponajprije nužnom ali i skupom projektu pomoć svih u prikupljanju novca  dobro će doći kako bi se sanirao krov Franjevačkog samostana s kojim se ponosi cijeli grad. 

Piše J.Glučina Foto IvoR

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh