HAJDUK SLAVI 110 GODINA – Alen Bokšić na listi najzaslužnijih i najvećih

HAJDUK SLAVI 110 GODINA – Alen Bokšić na listi najzaslužnijih i najvećih
Ovih dana Hajduk slavi 110 godina postojanja. Kada se spomene, kaže, pa i pomisli na ime Hajduk , bez obzira na sadašnje rezultate, brojni se članovi velike, može se kazati povijesti milijunske obitelji navijača, na račun pojedinih pothvata „bijelih“ u prošlosti. Može se iz tih 110 godina izdvojiti neke pojedince, sastaviti rang lista najvećih, barem prvih među velikima koji su stvarali veliku i neizbrisivu povijest kluba s Poljuda.

Iako nema pravih kriterija i mjerila, prvo počasno mjesto svakako pripada barbi Luki Kaliterni, najprije vrataru, pa onda dugogodišnjem treneru. Hajduk je predvođen barba Lukom tako dobro igrao da je ondašnji savezni kapetan Zagrepčanin Dušan Zinaja odlučio postaviti u reprezentaciju protiv Čehoslovačke 1924. (0:2) kompletnu momčad splitskih bijelih, a jedino je izostao vratar Otmar Gazzari koji je imao talijansko državljanstvo i nije mogao nastupiti. Tito Kirigin predsjednik svih predsjednika, također je bio nedodirljivi gazda bijelih, a upamćen je i kao najdugovječniji predsjednik. Bio je tvorac atomskog Hajduka, ključno ime u razvoju kluba koji je postao i europski velikan u organizacijskom, financijskom, igračko-trenerskom smislu. Treći na listi apostola Hajduka, bez sumnje je Tomislav Ivić nevjerojatni inovator, stručnjak bez premca u povijesti nogometa Hrvatske. Stoji iza najbolje generacije Hajduka svih vremena, ipak, šteta je što na europskoj sceni Hajduk nije napravio više.

Potom na ljestvici najmarkantnijih sudionika Hajduka u povijesti dolaze igrači. Najprije, nenadmašni i jedinstveni Bernard Vukas Bajdo koji je za Hajduk bio Messi onog vremena. Vukas je dva puta igrao za službenu reprezentaciju FIFA-e protiv Velike Britanije što je u ono vrijeme bio dokaz velike kvalitete. Nakon Vukasa na visokom, petom mjestu je Frane Matošić, kapetan i najbolji strijelac svih vremena splitskog kluba. Prema značaju, igračkom, ali i liderskim sposobnostima, Matošića je naslijedio Dragan Holcer koji je bio ključna figura u stvaranju velike momčadi Hajduka. Jurica Jerković bio je čarobnjak nogometa, s lakoćom je sve izvodio u pokretu, primao, dodavao, zabijao. Na listi počasnika posebno mjesto zauzima Ivan Katalinić, rekorder po broju osvojenih trofeja, čak 22.Potom dolazi Vladimir Beara najbolji vratar svih vremena na ovim prostorima. S Hajdukom je osvojio 3 prvenstva, a nakon odlaska u Crvenu zvezdu osvojio je još 4 titule prvaka.

Deseto mjesto pripada Alenu Bokšiću, zato što je od brojnih igrača Hajduka koji su igrali u inozemstvu bio daleko najuspješniji. S Olimpuea iz Marsellea bio je prvak Francuskei osvajač Kupa prvaka, s Juventusom prvenstvo Italije, Interkontinetalni i kup Italije, s Laziom prvenstvo i super UEFA kup. Osim što je Bokšić imao velike zasluge za odlazak Hrvatske na završnicu prvenstva svijeta 1998. i 2002., on je svojim pogotkom u zadnjem finalu Kupa bivše države u Beogradu protiv Crvene Zvezde zauvijek dobio svoje mjesto u srcu svih navijača Hajduka. A onda dolaze dvojica najborbenijih u bijelom dresu, Ljubomir Kokeza i Dražen Mužinić koji su na svakoj utakmici ostavljali srce na terenu.

Moglo se tu naći mjesta i za Jozu Matošića, Lea Lemešića, Šimu Poduju,Luku Peruzovića, Zorana Vulića, Ivana Gudelja, Ivicu Šurjaka, Branka Grgića, Stanka Poklepovića , te još velikana splitskog kluba kojih je velik broj.

Z. R., J. K./arhiva MP

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh