Završen 7. Međunarodni festival stripa u Makarskoj

Grad koji sve više privlači stripofile svijeta

Izložbom originalnih radova specijalnih gostiju MaFesta u hotelu Meteor završen je radni dio iznimno bogatoga sedmodnevnog  festivala stripa

Makarska se još jedanput u tjednu koji ispraćamo pokazala izvrsnim domaćinom i organizatorom Međunarodnog festivala stripa. MaFest koji se u Makarskoj održava od 2006. prema stručnim procjenama jedan je značajnijih kulturnih događaja u gradu. Festival bilježi tisuće posjetitelja! Značaj je MaFesta na međunarodnoj strip-sceni potvrđen. Ove je godine po duljini trajanja i specifičnim događanjima taj festival europski raritet. MaFest okuplja najveća crtačka i scenaristička imena iz dvadesetak zemalja svijeta. Sudjelovalo je ove godine 40-ak autora. Među specijalnim gostima  festival su posjetila najpoznatija imena strip-scene.

Održane su brojene radionice i tribine, po školama i vrtićima na cijelom Makarskom primorju te u Vrgorcu. Njegov značaj i u turizmu je razvidan. No, to na lokalnoj razini prepoznaje samo Grad Makarska. Na državnoj razini je srećom drugačije. Potvrda tomu je pokroviteljstvo Ministarstva kulture i Predsjednika Republike Hrvatske. Ove godine svojim dolaskom na MaFest predsjednik Josipović pridonio je značaju ove kulturne manifestacije, danas najveće u regiji. Potporu MaFestu dali su ovdašnji Hoteli Makarska, TZ grada Makarske, Promet Makarska, Mesna industrija Pivac i drugi. Festivalska događanja upriličena su u Bountyju (žuta kuća) i kongresnoj dvorani hotela Meteor, u osnovnim školama Makarskog  primorja i Vrgorca, te zabavama na atraktivnim gradskim lokacijama.

Darijo Antunović, alfa i omega  festivala:

MaFest 2012.  premašio sva naša očekivanja

Činjenica da festival traje tjedan dana jest apsolutni raritet  ne samo u Hrvatskoj i Europi već i u svijetu. Broj od 12 najpoznatijih gostiju strip-scene vrlo je respektabilan. Makarska je jača od festivala u Barceloni ili Londonu. Iznimno smo zadovoljni velikim zanimanjem posjetitelja. Inače   vrlo bogat program uspjeli smo odraditi kako je i planirano. Radionice s predškolskom djecom, natječaj i radionice s osnovnoškolcima na području Makarskog primorja i Vrgorca, zatim  izložbe, potpisivanja, tribine…  Sedmi MaFest je prebacio sva naša očekivanja i doveo do toga da imamo najbolji MaFest ikada. Iznimno sam sretan i što je predsjednik Ivo Josipović prepoznao naš rad. To nam je zaista kao jedan ogroman dar za sve neprospavane noći svih nas volontera koji sve ovo uspijevaju unatoč besparici. Ukrali smo vrijeme od obitelji i posla kako bi Mafest izgledao  kako izgleda

- izjavio je po završetku ovogodišnjeg festivala Darijo Antunović, pokretač i organizator MaFesta.

Humanitarni  karakter MaFesta

Kao i svih godina ranije MaFest je i humanitarnog karaktera. Na aukciji radova poznatih autora stripa sinoć je u kongresnoj dvorani hotela Meteor prikupljeno 28.850 kuna. Kako mafestovci to obično rade, sa srcem i dušom i sve transparentno, kako kaže Darijo Antunović – prikupljeni novac odmah na samoj aukciji darovali su. Ove godine MaFest je  aukcijom prikupljen novac darovao obitelji Vesne Roso koja je zajedno sa svojom sestrom udomiteljica djece svoje pokojne sestre.

  • piše Janja Glučina
  • snimio Željko Kovačić
Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh