TREĆA ZBIRKA POEZIJE VOJE MALEŠEVIĆA – Uskoro «Ili voljeti ili umrijeti «

TREĆA ZBIRKA POEZIJE VOJE MALEŠEVIĆA  – Uskoro «Ili voljeti ili umrijeti «
Makarski ogranak Matice hrvatske najavio je uskoro izdanje nove zbirke poezije Vojislava Maleševića. Poznat po svojem zvanju, ovaj doktor fizijatar, zasigurno po mnogima slovi kao vrlo plodan i omiljen pisac poezije pune emotivnih naboja, filozofskih i duhovnih promišljanja o ljubavi prema čovjeku, životu,  i svemu što ga okružuje, o čemu sanja, čemu teži…

Ljubitelji poezije, one duboke, tople, kakvom je čitatelje Malešević obdario u svoje prethodne dvije zbirke, s nestrpljenjem iščekuju objavu novih stihova. Kako poezija prožima cijelo biće ovoga poete bilo je za očekivati nove stihove. I zaista! Sve je spremno i već za nekoliko dana treća zbirka poezije pod nazivom «Ili voljeti ili umrijeti« trebala bi biti u rukama čitatelja.

Malešević, skromno, ali vidno zadovoljan što je svoje osjećaje i misli uspio uobličiti i s ljubavlju podariti drugima, otkrio nam je neke pojedinosti.

- Ovo je trilogija moje poezije počevši od prve zbirke «Kad na zemlji sretneš čovjeka”, koja se bavi čovjekom preko njegova postojanja u drugoj zbirci «Pjevam, dakle postojim”, da bi se došlo do najvažnije egzistencijalne dileme – ili voljeti ili umrijeti. Zbirka donosi stotinu pjesama raspoređenih u deset poglavlja s temom ljubavi u najširem smislu. Kroz deset poglavlja se rastače ova tema kao kroz deset različitih područja. Taj pojam ljubavi želio sam protkati kroz deset različitih gledišta, od lagane do čak naglašene metafizičke snage ljubavi koju nisam htio nametati već naglasiti kao jedinu mogućnost. Cijelu zbirku sam osobno ilustrirao crtežima, a planiram neke pjesme iz ove treće zbirke i uglazbiti – otkriva nam pjesnik Vojo Malešević, ne odajući tko će ih pjevati.

Kada zbirka izađe, mnogi će se uvjeriti kako je Malešević obdaren i talentom za crtanje što po prvi put predstavlja, a pisanjem pjesama bavi se još od djetinjstva. Kao student je objavio svoj prvijenac poezije.

-Pisanje mi znači puno, ono je veza s jednim životom koji nije svakodnevno vidljiv ni prisutan u svakodnevnici. Ta je tema našeg života pomalo potisnuta. U životu je puno teškoća i psihičkih i materijalnih, puno nezadovoljstva… Moj rad jedan je don kihotski pokušaj da se ne izgubi ljubav, ljubav kao jedino rješenje nemalih i nejasnih problema.

Naslov zbirke  ‘Ili voljeti ili umrijeti’, zapravo najbolje oslikava samog autora. Upravo svi koji njega poznaju, ne samo kao izvrsnog fizijatra, već i iznimnog pjesnika, znaju da takav čovjek ne bi mogao bez ljubavi. Ljubavi prema čovjeku, životu, prirodi,  duhovnosti, svemu. Za njega u životu nema dvojbe koju slutiti naziv treće zbirke ‘Ili voljeti ili umrijeti’.

Maleševićevi stihovi  hrle prema svjetlu, veličanstvenom daru nebeske ljubavi koji preobražava lice Zemlje.

Piše i foto/Janja Glučina

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh