MAKARSKI POVJESNIČAR PROF. DR. SC. STJEPAN ĆOSIĆ – Novi dekan Fakulteta hrvatskih studija

MAKARSKI POVJESNIČAR PROF. DR. SC. STJEPAN ĆOSIĆ – Novi dekan Fakulteta hrvatskih studija
Senat Sveučilišta u Zagrebu na 8. redovitoj sjednici u ak. god. 2020./2021. 16. ožujka 2021. dao je suglasnost rektoru Sveučilišta u Zagrebu da donese odluku o izmjeni Odluke o imenovanju dekana i članova Fakultetskoga vijeća Sveučilišta u Zagrebu, Fakulteta hrvatskih studija od 10. prosinca 2019. Na temelju dobivene suglasnosti rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras razriješio je prof. dr. sc. Pavu Barišića položaja dekana kao privremenoga ravnatelja ustanove te​ novim dekanom imenovao prof. dr. sc. Stjepana Ćosića. Odluka je stupila na snagu 16. ožujka 2021.

Profesor Ćosić, rođen 1964. u Makarskoj, po struci je povjesničar, u nastavi je od 1988. godine. Ima veliko upravljačko iskustvo budući da je u tri mandata bio ravnatelj Hrvatskoga državnoga arhiva. Radio je u Zavodu za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku, na Filozofskom fakultetu u Splitu, a 2017. izabran je za redovitoga profesora na Hrvatskim studijima. Od prosinca 2019. bio je prodekan za poslovanje Fakulteta hrvatskih studija.

Uz teme iz hrvatske društvene i intelektualne povijesti te povijesti Dubrovnika, bavi se arhivistikom, pomoćnim povijesnim znanostima, napose heraldikom, poviješću kartografije i historijskom geografijom. Kao znanstvenik istraživao je više arhiva u inozemstvu. Autor je i suautor devet knjiga i šezdesetak znanstvenih i stručnih članaka i studija. U svibnju 2018. izabran je za člana suradnika u Razredu za društvene znanosti HAZU.

 

 

J.M.

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh