KAP KULTURE U TEŠKIM VRIMENIMA – Drugi Tučepski libar rođen prvog dana proljeća u 10,27 h

KAP KULTURE U TEŠKIM VRIMENIMA – Drugi Tučepski libar rođen prvog dana proljeća u 10,27 h
S nestrpljenjem i oduševljenjem Tučepljani su dočekali listanje Godišnjaka za kulturu ‘Tučepski libar II’, vrijednoga djela, a kojega je prvi broj izašao 1999. godine.

Iza 180 stranica bogatih tekstovima iz povijesti Tučepi, oplemenjenih crno-bijelim fotografijama iz kojih progovaraju sjećanja, stoji urednica Vedrana Vela Puharić. Uz pomoć uredništva i lektoricu Ružanu Kovač, izdavače Općinu Tučepi i tamošnju Turističku zajednicu, u samo tri mjeseca, iznjedrila knjigu koju će poželjeti imati svi stanovnici mjesta ‘kraj izvora’ kako glasi značenje Tučepi.

Nekako je nastajanje Tučepskog libra II i poteklo s izvorima. Naime, kako nam otkriva Vedrana Vela Puharić, u sebi ima i tučepske gene. Po majci je Dragičević, a po baki Čobrnić, a kako je zaljubljenica u sve zavičajno, želja joj je bila popisati sve izvore. U središte su došli i Tučepi. Lavina se zakotrljala, simbolično rijeka riječi preplavila je sve one koji su željeli svojim radovima dati pečat novom Tučepskom libru.

Tridesetak autora progovorilo je kroz desetak poglavlja – Školstvo u Tučepima, Tučepi u krilu Parka prirode Biokovo, Tragovi kulturne baštine, Bogatstvo tradicije kulturnog iu društvenog života, Sportska i dobrovoljna društva, Tučepljani po svijetu i ostale zanimljivosti, 8. Tučepske i ine poete o Tučepima, Bakina fototeka.

Izdavanje Godišnjaka nakon 22 godine, prvi broj je uredila Ljubica Mihaljević Falak, popraćeno je podliskom čiji je autor Tomislav Mravičić, mag. grafičkog dizajna. Oslikao je i opremio pjesmaricu svoga dide Frane Mravičića Đirova, i dozvao vrijeme starog načina života.

- Hvala svima koji su zaslužni za ovaj dugo čekani libar – riječi su Ante Čobrnića, načelnika Općine Tučepi, uz želju da do treće Tučepskog libra, čuvara naslijeđenog bogatstva, dijele tek mjeseci, a ne godine.

Ova kulturna svečanost upriličena u tučepskoj lučici imala je i svoju humanu dimenziju. Prilozi za Godišnjak namijenjeni su pomoći obitelji Majkić u potresu stradaloj Petrinji.

 

 

 

Jasna Morović/IvoR

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh