Makarsku tradicionalno posjetili američki studenti

Primanje u Gradskoj upravi

U okviru studijskog putovanja po Hrvatskoj Makarsku već sedmu godinu posjećuju studenti  sa Sveučilišta iz Georgije. U Gradskoj upravi primio ih je pročelnik Odjela za društvene djelatnosti Dražen Kuzmanić

Studenti iz Georgije u okviru studijskog putovanja po Hrvatskoj posjetili su Makarsku. Kao studenti Međunarodnog centra za demokratsko upravljanje (International Center for Democratic Governance), u sklopu programa sveučilišta na završnoj godini imaju priliku posjetiti Europu. Domaćin u Hrvatskoj im je Institut  društvenih znanosti “Ivo Pilar”. Tako već sedmu godinu zaredom posjećuju naš grad u okviru svojega studijskog putovanja. U ovoj skupini naših rado viđenih gostiju  su  21 student i četiri profesora s Univerziteta u Coloradu, a među njima i profesor Jaroslav Tir, Makaranin koji  već dvadeset godina živi u Americi.

Terenska nastava u Hrvatskoj traje gotovo četiri tjedna, a u Makarskoj ostaju devet dana. Smješteni su po privatnim apartmanima u gradu u organizaciji TA “Delfin tours”.

Svaki put tijekom boravka u Makarskoj posjete Gradsku upravu. U Gradskoj upravi Grada Makarske danas je za njih upriličeno primanje. Primio ih je Dražen Kuzmanić, pročelnik Odjela za društvene djelatnosti Grada Makarske koji je ovom prigodom  odgovarao na njihova pitanja. Uvodno je  izložio  glavne značajke  istaknuvši kako je Makarska  turistički grad  mladih te je  pojasnio ustroj gradske uprave.

Većina upita odnosila se na ustroj gradske uprave, funkcioniranje zdravstva, sustav mirovina, ekologije, i, dakako, razvoj turizma. Pitanje jednog profesora bilo je što se poduzima u zaštiti stare spomeničke baštine od ekspanzije graditeljstva, te je li to rađeno u zakonskim okvirima, kako se sankcionira i na koji način se upće  to odražava na turizam.

  • piše Janja Glučina
  • snimio Željko Kovačić
Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh