Vatrogasci uvijek spremni: Tučepljani se usavršvali za požare u zatvorenom prostoru

Za vatrogasce s Primorja, iako je smanjena opasnost od izbijanja požara, nema opuštanje, već svoje sposobnosti usavršavaju na vježbalištima makarskih vatrogasaca, pod budnim okom licenciranih makarskih instruktora.

Usavršavanje specijalnosti za aparate za zaštitu dišnih organa sastoji od teorijskog i vježbovnog dijela, i nije lagan zadatak. Teorijski dio obuhvaća predavanja o fiziologiji disanja, klasifikaciji štetnih i otrovnih tvari, vrstama i namjeni sprava za zaštitu dišnih organa, spravama na osnovi izolacije, nadzornim insturmentima, kao i uređajima za punjenje boca, dok se vježbovni dio, i to onaj lakši, sastoji od nadzora i ispitivanja aparata za zaštitu dišnih organa, rada s mjernom opremom, rada s kompresorom na zrak, te rada sa alatom i priborom za održavanje izolacijskih aparata. Teži dio vježbovnog dijela sastoji od prolaska kroz simulator, tzv. komoru u kojoj su stvoreni uvjeti smanjene vidljivosti, i uz druge efekte pruža dojam približno jednake onim u stvarnim situacijama kod požara zatvorenih prostora. Premda je ovaj posljednji dio uistinu zahtjevan za vatrogasce, budući se odrađuje nakon provjere psiho-fizičkih sposobnosti pod potpunom radnom opremljenošću, polaznicima je i najzanimljiviji jer “nosi” u sebi dozu adrenalina, gdje  prolaskom kroz kavez i svladavanjem niza prepreka u njemu vatrogasci razvijaju sposobnosti brzog prilagođavanja u nepoznatim situacijama i uspostavljanje kontrole nad istim.

Posebnost ovih vježbi je njegovanje timskog rada, a da su pravi tim, pokazala je i najbrojnija skupina, skupina tučepskih vatrogasaca, u što se još jednom i osobno uvjerio njihov zapovjednik Goran Bušelić, koji im je došao pružiti podršku pri svladavanju vježbe pretraživanja zadimljenih prostorija u simulatoru smještenom na vatrogasnom poligonu. Premda se samim datumom ovogodišnja protupožarna sezona u većini priobalnih mjesta bliži kraju, poučeni dosadašnjim iskustvom, vatrogasci s Rivijere ovim vježbama nastoje održati maksimalan stupanj spremnosti, ali i najavljuju još jedan radni jesenski period.

Pripremila Jasna Morović  Foto DVD Makarska

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh