Priopćenje Foruma žena SDP-a Makarska: Nasilje nad ženama je javno i političko pitanje koje se tiče cijelog društva

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježavamo od 2004. godine kao dan sjećanja na tragično ubojstvo triju žena: Ljiljane Hvalec – sutkinje, Hajre Prohić – odvjetnice i Gordane Oraškić – supruge te teškog ranjavanja zapisničarke Stanke Cvetković, od strane supruga Gordane Oraškić, a prilikom održavanja brakorazvodne parnice dana 22. rujna 1999. godine. Ovaj dan je prilika da se svi skupa podsjetimo kako nasilje nad ženama nije samo privatna stvar pojedinca i nešto što se događa iza zatvorenih vrata, već prvenstveno javno i političko pitanje koje se tiče društva u cjelini.

Uvažavajući te činjenice, Republika Hrvatska usvojila je niz zakona koji izrijekom naglašavaju poštivanje ravnopravnosti spolova u svim područjima života, a posebice u području zaštite od nasilja poput Kaznenog zakona, Prekršajnog zakona, Zakona o kaznenom postupku, Zakona o suzbijanju diskriminacije, Zakona o ravnopravnosti spolova te Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji.

Od ukupnog broj ubojstava čak 52,9 % događa se u obitelji

Da je problem nasilja nad ženama ozbiljan problem s kojim se susrećemo svakodnevno govore i statistički podaci. Tako je tijekom 2012. godine, sukladno Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji, u Hrvatskoj  podneseno  14.762 optužna prijedloga. Prekršajno je prijavljeno 17. 976 osoba, među kojima ih je 14.444 muškog spola, a 3. 532 ženskog spola. Evidentirana su 622 kaznena djela nasilničkog ponašanja u obitelji prema članku 215. Kaznenog zakona. U 2012. godini policija je sucima nadležnih prekršajnih sudova predložila izricanje 13. 587 zaštitnih mjera što je za 61% više u odnosu na 2011. godinu. Od ukupnog broja ubojstava, čak 52,9% počinjeno je u obitelji.

Nasilje nad ženama prvoklasno je političko pitanje u čije se rješavanje mora uključiti cijelo društvo, a zahtjeva multidisciplinarni institucionalni pristup. Od posebne je važnosti poštivanje svih međunarodnih konvencija i ugovora kojih je Republika Hrvatska potpisnica, ali i dosljedna provedba postojećih nacionalnih strateških dokumenta, intenzivna međuresorna suradnja te edukativni pristup i javna osuda nasilničkog ponašanja.

Važnost edukacije i obrazovanja

U prevenciji nasilničkog ponašanja izuzetno važnu ulogu ima edukacija i obrazovanje. Zbog toga Socijaldemokratski forum žena posebno ističe važnost uvođenja obaveznih obrazovnih programa o demokraciji i ljudskim pravima, toleranciji i nediskriminaciji u sve stupnjeve obrazovanja – uvažavanje različitosti putem kurikuluma građanskog odgoja, ali i zdravstvenog odgoja zbog čega podržavamo ustrajnost nadležnog ministarstva u njegovom uvođenju u naš obrazovni sustav.

Nadalje,  dajemo kontinuiranu podršku svim naporima da se, u skladu s pokazanim rezultatima i praksom, stalno prati i unapređuje sva zakonska regulativa koja se odnosi i na sprečavanje i sankcioniranje nasilničkog ponašanja prema ženama i u obitelji. Socijaldemokratski forum žena SDP-a ostaje dosljedan u borbi i podršci za razvoj boljeg, sigurnijeg i ravnopravnijeg društva u kojem će se poštovati temeljna ljudska prava, slobode i dostojanstvo svakog pojedinca i pojedinke.

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh