Izvanredna izborna skupština LAG-a: Mirko Vrcan novi predsjednik Adriona, predstavnici Grada Makarske, zbog neodgađanja sjednice, napustili je

Izvanredna izborna skupština LAG-a ‘Adrion’ održana je danas u hotelu Meteor, a po pozivu Alena Katavića, predsjednika Upravnog odbora LAG-a. Od 149 članova Lokalne akcije grupe skupštini se odazvalo njih 87, ali vrlo brzo, pri raspravi o dnevnom redu, taj broj se smanjio, i kako bi se održala natpolovična većina, neophodna za održavanje skupštine, trebalo je paziti da se ne učine greške u koracima.

Gradonačelnik Bilić: LAG je taoc pojedinih članova udruge

Nakon što je dopredsjednik Adriona Mirko Vrcan pročitao dnevni red za riječ se javio gradonačelnik Makarske Tonći Bilić, te je zatražio izmjenu dnevnog reda. Kazao je kako su u radu Adriona i samog Upravnog odbora učinjene nezakonite radnje, a i razina komunikacije između članova Upravnog odbora sa predstavnicima Grada Makarske je bila ispod svake razine. Podsjetio je kako je upravo Grad Makarska bio inicijator osnivanja LAG-a ‘Adrion’, i za sve osigurao kadrovske i financijske uvjete. Do sada se LAG u svom radu nije pridržavao Statuta i zakona. -Zato tražimo  odgodu sjednice za 15 dana, ili do usklađivanja akata sa zakonskim propisima. Dok ja budem predstavnik Grada Makarske, neću dopustiti da općine ili udruge budu taoci pojedinih članova LAG-a, odlučan je bio Bilić. Kako članovi skupštine nisu izglasali Bilićev prijedlog, gradonačelnik je pozvao predstavnike Grada Makarske, te predstavnike gradskih udruga da napuste sjednicu, što je njih dio i učinio. Među onima koji nisu sudjelovali u radu skupštine bili su i predstavnici JU PP Biokovo. Bilić je dodao kako će se o svemu očitovati na konferenciji za novinare, a najavljena je za sutra ujutro.

 Nastavak skupštine nakon pola sata

Odlaskom 19 makarskih predstavnika skupština je izgubila natpolovičnu većinu za donošenje odluka. Stoga je predsjedavajući, temeljem Statuta, tražio odgodu sjednice pola sata, a nakon tog vremena potrebna je bila trećina nazočnih da bi se skupština odvijala po zakonu, a to je 50 članova LAG-a, međutim Izvanredna izborna skupština nastavila je raditi sa 67 ruku.

Izvješće o radu kao i financijsko stanje podnijela je tajnica i voditeljica Adriona Dragica Roščić. Podsjetila je na niz aktivnosti koje su učinile prva predsjednica Lidija Vukadin Vranješ i ona, a zahvaljujući kvalitetnom radu Adrion je, iako mlad LAG dobio 900 tisuća kuna od ‘mjere 202′ i županijskih 20 tisuća kuna. Time je otvorena mogućnost još boljeg rada, a preduvjet da se sredstva mogu trošiti je da LAG ima svoj prostor , a što je u tijeku, kazala je Roščić. Prokomentirala je odlazak predstavnika Grada Makarske sa skupštine riječima kako joj nije jasno zašto su napustili sjednicu, čemu mailovi koji su stigli na adresu Adriona kada su predstavnici Grada upoznati sa svime što se u LAG-u radilo i trošilo. Na računu 5. rujna bilo je 90.085,00 kn, a rashodi su 14 tisuća kuna, podsjetila je Roščić.

Dopredsjednik Vrcan javnim glasovanjem izabran za predsjednika

Skupštinari su usvojili Prijedlog izmjena i dopuna Statuta, te prihvatili ostavku predsjednice Lidije Vukadin Vranješ, a koja ju je podnijela još u svibnju ove godine. Javnim glasovanjem povjerenje za dužnost predsjednika dobio je 33-godišnji Mirko Vrcan, dipl. oecc. Iz Vrgorca, zaposlen u tamošnjoj Gradskoj upravi na poslovima stručnog suradnika za gospodarstvo. Obećao je kako će se LAG nastaviti razvijati na temeljima na kojima je osnovan. Svaka politizacija značila bi nazadovanje, a na nama je da se zajedno borimo za bolju budućnost Primorja i Zabiokovlja, poručio je novi predsjednik.

Članovi Skupštine potvrdili su odluku Upravnog odbora, i za člana je kooptiran gradonačelnik Tonći Bilić. Drugi član ispred Makarske je Darinka Šimić (‘Povratak’ d.o.o.) Kako je pojasnio Katavić, dogradonačelnica Lori Veličković trebala je biti drugi član odbora, ali kao predstavnica civilnog sektora. Budući nije dostavila dokumentaciju koja to potvrđuje, nije mogla biti izabrana.

Roščić: Ima prostora da Grad Makarska ima mjesto u LAG-u koje zaslužuje

Čestitajući novom predsjedniku LAG-a ‘Adrion’ dopredsjednik Josko Roščić je kazao kako ga je začudilo ponašanje predstavnika PP Biokovo jer oni nisu gradska ustanova. –Ima prostora da Grad Makarska nađe mjesto u LAG-u, a koje po veličini zaslužuje. Od novog predsjednika očekujem da razgovara s predstavnicima Grada, i da se i dalje ide zajedno. Da je Grad predložio svog predstavnika za predsjednika mi bi ga prihvatili, naglasio je Roščić. Dodao je kako u LAG-u ima mjesta za još jednog profesionalca, a koji bi predstavljao Zabiokovlje.

 

Piše Jasna Morović     Foto Željko Kovačić

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh