PRIJATELJSTVOM MAKARSKE I OLOMOUCA U GALERIJI GOJAK DO 17. SRPNJA IZLAŽE ELIŠKA BRAZDOVA – Slikarstvo koje dolazi iz srca i predstavlja Češku

PRIJATELJSTVOM MAKARSKE I OLOMOUCA U GALERIJI GOJAK DO 17. SRPNJA IZLAŽE ELIŠKA BRAZDOVA – Slikarstvo koje dolazi iz srca i predstavlja Češku
Kralj, Mornar, Sama, Puž, .., sveukupno tridesetak djela je likovni opus kojim se u Galeriji Gojak do 17. srpnja predstavlja češka slikarica Eliška Brázdova, a u okviru mosta prijateljstva između Makarske i Olomouca koji se gradi od 2015. godine.

Izložbu je u ime Grada Makarske otvorila zamjenica gradonačelnika Antonia Radić Brkan, te uz čestitke umjetnici i Galeriji Gojak, prenijela pozdrave gradonačelnika Zorana Paunovića.

Josip Karamatić, ravnatelj Galerije Gojak, kojoj je ovo jubilarna, 300. povremena izložba, približavajući slikarski opus Eliške Brázdove, naglasio je da je da su tema njezinih ulja na platnu likovi, a umjetnica koja sa slikarstvom živi od ranog djetinjstva, u tome je konkretna. To je slikarstvo koje dolazi iz srca i predstavlja Češku, istaknuo je Karamatić, najavivši da će nakon ove sedme izložbe koja je odraz kulturne suradnje s Olomoucom, Makarska koncem iduće godine u likovni pohod češkom gradu prijatelju, a predstavit će se djelima umjetnice Sanje Srzić.

Inače, češka umjetnica je sama je proučavala keramiku i drvorez. Crtačica po vokaciji, izvorno je radila u olovci i pastelu. Danas uz crteže, pastele i akvarele, većinu njenih radova čine djela nastala u tehnici ulja na platnu. Uz slikarstvo, aktivno se bavi proučavanjem i primjenom tehnike Neurolingvističkog programiranja. Članica je Unije likovnih umjetnika grada Olomouca.

Osim likovnog ugođaja publika je na ovoj prvoj izložbi u Galeriji Gojak u okviru ovogodišnjeg Makarskog kulturnog ljeta mogla doživjeti i glazbeno ozračje zahvaljujući gitarističkom nastupu Mihaela Heisaka, Eliškinog supruga.

Iza postava izložbe, pod pokroviteljstvom Grada Makarske i Grada Olomouca, uz umjetnicu stoji Toni Bilić, a popraćena je vrijednim katalogom s uredničkim potpisom Josipa Karamatića.

Izložba ostaje otvorena do subote, 17. srpnja. Radno vrijeme od ponedjeljak do petka 9- 12 i 19-21 sat, a subotom 9 -12 sati.

 

 

Jasna Morović/IvoR

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh