VELIKO ZANIMANJE ZA ŠKOLU PLIVANJA MAKARSKOG CRVENOG KRIŽA – Matko Milunović uči djecu, a ona uz sigurne pokrete grade i prijateljstva

VELIKO ZANIMANJE ZA ŠKOLU PLIVANJA MAKARSKOG CRVENOG KRIŽA –  Matko Milunović uči djecu, a ona uz sigurne pokrete grade i prijateljstva
Ena, Tonka, Jakov, Marija, Ivan, prva su imena koja je jutros na gradskoj plaži prozvao prof. kineziologije i stručnjak za plivanje Matko Milunović, prije početka prvog sata korektivnog plivanja u okviru besplatne ‘Škole plivanja’ u organizaciji makarskog Crvenog križa. Tako će biti narednih deset dana u kontinuitetu za ove osnovnoškolce, ali i za još četrdesetak djece od 4 godine do 12.

Iako se za dolazak u Školu trebalo nešto ranije probuditi, osmijesi na licima djece najbolje govore koliko su se radovali početku, a kada je sreća tako velika i tijelo će lakše savladati nove izazove u moru.

Dok će ‘mališi’ i ‘veliši’ naučiti plivati, oni stariji u Školi su jer plivanjem žele poboljšati držanje tijela.

Potvrđuje nam to i prof. Milunović koji se cijeloga života trudi pomoći djeci i mladima kako uspravno hodati, ispraviti deformiranu kralješnicu.

- Misli se da budući da živimo uz more sva djeca znaju plivati. Podatak govori suprotno, njih tek četrdesetak posto može slobodno u more. K tome, sjedilački način života, velika vezanost uz kompjutor, za posljedicu imaju pasivnost i sve posljedice koje nosi. Zato je ova Škola od velikog značaja. Drago mije je da je veliko zanimanje, a lista čekanja postoji. Znači, dobro smo detektirali problem, a u konačnici, nakon deset dana, imat ćemo više plivača i djece boljeg držanja tijela – ističe Milunović, savjetujući roditeljima i starijim koji se brinu o djeci i žele ih naučiti plivati da je u svemu najvažnije opuštanje u moru i pravilno disanje.

Svjedočili smo otvaranju Škole plivanja koja je prvi put makarski Crveni križ organizirao 2019., a prošle godine, radi korone se moralo odustati. U pratnji djece bili su roditelji i uvjerili se u dobru organizaciju.

Djed Vedran Lendić pozorno je pratio nove plivačke pokrete unuke 10-godišnje Ene, koja je na školske praznike stigla iz Zagreba.

- Drago mi je da ovako nešto ima u Makarskoj. Sve pohvale za organizaciju – ističe Lendić. Ena je gimnastičarka, a uz Žutu kuću je veže dan kada je prije tri godine proplivala. Sada se veseli da će poboljšati vještinu i upoznati novu ekipu.

Jedanaestogodišnji Jakov Sisarić prvi put je na sat korektivnog plivanja stigao s ocem Borisom. I za njih je, kažu, Škola vrlo korisna.

Tonka Grljušić iz Zagreba ima 11 godina i već puno plivačkog staža. Proplivala je s tri godine, a puno joj je značila podrška bake Dušanke. Danas je u pratnji mame Simone. Drago im je da mogu biti dio lijepe plivačke priče, a za organizaciju kažu:- Super.

Desetogodišnji Ivan Franić ima lijepo iskustvo iz prve Škole plivanja prije dvije godine. Sada je tu u društvu sestre Marije. – Lijepo nam je, upoznat ćemo nove prijatelje, poboljšati držanje tijela, kažu. Mama Ivana također ima sve pohvale, a i zdravstveni segment je veseli. Marija je ‘izletila’ u rastu, ovo će dobro doći i usmjeriti je kako će ubuduće pravilnije plivati i ojačati kralješnicu, kaže Ivana.

Ponos se osjetio kod djece i odraslih, a lice je ozareno i Gloryanu Grabneru, ravnatelju makarskog Crvenog križa.

- Lijepa je spoznaja da je Crveni križ pionir u projektima poput ovoga. Sve je dio akcije ‘ Sigurnost na vodi’, a koji se provodi uz potporu županijskog Crvenog križa. Odaziv je uistinu veliki. Drago nam je. Zato ćemo sredinom kolovoza ove godine ponovno organizirati Školu plivanja kako bi je završili svi koji to žele, ali i steći nove prijatelje.

 

 

Jasna Morović/IvoR

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh