GRADONAČELNIK PAUNOVIĆ I ZAMJENICA RADIĆ BRKAN S NOVINARIMA – ‘Radimo sve da Makarska ostane sigurna destinacija, u stalnom smo dijalogu s ugostiteljima i građanima’

GRADONAČELNIK PAUNOVIĆ I ZAMJENICA RADIĆ BRKAN S NOVINARIMA – ‘Radimo sve da Makarska ostane sigurna destinacija, u stalnom smo dijalogu s ugostiteljima i građanima’
Svi smo svjesni da će ako sezona potraje od toga imati više novca i privatni iznajmljivači, i hotelijeri i ugostitelji, ali i gradska blagajna. Zato činimo sve da Makarska ostane sigurna turistička destinacija, naglasili su u razgovoru s novinarima gradonačelnik Zoran Paunović i zamjenica Antonia Radić Brkan.

Zamjenica gradonačelnika podsjetila je da je jedan od prvih poteza nove vlasti bio kontaktiranje s Ministarstvom turizma i otvaranje dviju novih lokacija za testiranje na COVID-koje se do tada moglo obaviti samo u organizaciji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo. Nakon toga uslijedilo je formiranje Stožera na čelu s profesionalcem Mariom Čovićem koji ostvaruje dobru komunikaciju i na županijskoj i nacionalnoj razini. To pokazuju i pojačane akcije kontrole poštivanja epidemioloških mjera u kojima sudjeluju gradski redari, policija i inspektorat.

- Generalno smo zadovoljni. I dalje ima kršenja mjera, ali manje nego prije. Krenuli smo s usmenim upozorenjima, jer držimo da ne treba kažnjavati na prvu. Nastojimo komunikacijom i dijalogom postići da takvih slučajeva bude što manje. S barom Makarana smo u kontaktu svaki tjedan, i njima je važno zbog poslovanja da Makarska bude sigurna zona – pojasnila je Radić Brkan.

Gradonačelnik je vezano za problem neupisane djece u vrtić podsjetio da se s tim grad susreće godinama.

 

VRTIĆ: Kvalitetan razgovor s ravnateljicom

- Dugoročnog rješenja problema nema prije nego što se izgradi Dječji vrtić i jaslice Zelenka koji bi trebao biti otvoren u 2022. godini. No, ono što želim istaknuti jest da smo jučer imali konstruktivan sastanak s ravnateljicom vrtića. Moram pohvaliti njezine napore i vjerujem da smo blizu rješenja. Pohvalio bih vrtić i JU MARA za nastavak projekta ‘Zvonce za obitelj je najbolji prijatelj’ čime će se omogućiti zapošljavanje triju odgojitelja i povećanje broja djece po skupinama. Kad budemo imali sve detalje vezano za rješenje, o tome ćemo vas obavijestiti – istaknuo je gradonačelnik.

Gradonačelnik Paunović je izvijestio i o sastanku s dr. sc. Draganom Ljutićem, rektorom Sveučilišta u Splitu i prof. Ivanom Pavlićem, voditeljem prediplomskog sveučilišnog studija ”Hotelijerstvo i gastronomija” u Makarskoj.

- Ako nešto želimo napraviti u ovom mandatu, onda je to da Makarska postane pravi studentski grad. To znači produljenje ovog studija sa tri godine na 3+2 već sljedeće godine, renoviranje Franjevačkog samostana koji je dodijeljen Rektoratu na 25 godina, i ono što je nama kao Gradskoj upravi izuzetno bitno – proširenje studijskog programa tako da se otvore i drugi smjerovi, ali i provođenje Erasmus programa koji će omogućiti da u Makarsku dolaze studenti s inozemnih fakulteta, a naši mladi znanja stječu na studijima diljem Europe – poručio je Paunović.

Najavljeno je da će i ove školske godine učenici osnovnih škola dobiti besplatne udžbenike, a osigurat će ih Ministarstvo obrazovanja i sporta, dok je Grad osigurao 500 tisuća kuna za nabavku radnih bilježnica i ostalog obrazovnog materijala.

Odgovarajući na upite vezane za Ured makarske Turističke zajednice, gradonačelnik je potvrdio da još uvijek aktualna direktorica koristi godišnji odmor do 15. kolovoza, a od tada počinje teći rok od 6 mjeseci koliko tu funkciju po sili zakona može obavljati predsjednik TZ-a, odnosno gradonačelnik.

- Koliko zasad znamo dug u makarskoj TZ je cca 750 tisuća kuna, ali za konkretnije financijske podatke moramo napraviti dubinsko snimanje. Redovne aktivnosti se obavljaju, ali svi projekti su na čekanju kao i izbor direktora, jer želimo i na takav način uštedjeti.

 

ODLUKA O ZABRANI IZVOĐENJA GRAĐEVINSKIH RADOVA: Mijenjat ćemo je u razgovoru s ugostiteljima i građevinarima

Čelnici Grada istaknuli su zadovoljstvo učincima akcije ‘Stop gradnji’, jer je stopirano 95 posto gradnje, ali uvijek ima onih koji se ne pridržavaju Odluke.

- Za iduću sezonu izmijenit ćemo Odluku jer ona ne bi trebala biti ovako restriktivna. Naravno, to ćemo napraviti nakon razgovora s turističkim djelatnicima i građevinarima – najavio je Paunović.

 

Upitan od novinara zna li da danas u Makarsku popodne stiže premijer Andrej Plenković, gradonačelnik je kazao:

- Za sada nemam informaciju. Rado bismo ugostili premijera jer imamo napretek tema o kojima možemo razgovarati – kazao je gradonačelnik Zoran Paunović.

 

Jasna Morović/IvoR

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh