Forum žena makarskog SDP-a o zapošljavanju: Znanje, vještine i kompetencije vode do radnog mjesta, starost nije prepreka

‘Mjere aktivne politike zapošljavanja’ Ministarstva rada i mirovinskog sustava na tribini Foruma žena SDP-a makarske danas je u hotelu Park približila Tatjana Dalić, pomoćnica ministra Miranda Mrsića. Uvodno je prenijela ministrove pozdrave Makarkama, a raspravi o ovoj zanimljivoj temi nazočne su bile Karolina Leaković, potpredsjednica Foruma žena SDP-a i Sanja Major, načelnica u ministarstvu i Tajnica Foruma žena SDP-a Hrvatske.

-Drago nam je da iz prve ruke možemo čuti što Ministarstvo rada i mirovinskog sustava radi u smislu pronalaženja posla za sve nezaposlene, jer ovo krucijalno pitanje jednako pogađa sve naše građane, ustvrdila je Jagoda Martić, predsjednica Foruma žena SDP-a Makarske, a velikim pljeskom na tribini je pozdravljeno sudjelovanje gradonačelnika i predsjednika SDP-a Makarske Tonćija Bilića.

 Tatjana Dalić, pomoćnica ministra: Afirmirati znanje i rad

Dalić, inače pomoćnica ministra, čiji je djelokrug tržište rada i zapošljavanja, i dio je tima već deset godina, napomenula je kako su odgovorni za 2 milijuna i 800 tisuća ljudi. Na Mjerama koje su stalno izložene promjenama, a svako pismo prođe kroz ministrove ruke, sve kako bi se bolje upoznao s problematikom, radi veliki broj žena. – Osnovni problem nezaposlenih je struktura onih koji traže posao, dakle, nepodudaranje potrebama tržišta rada. Ulaskom u EU gubi se sigurnost radnog mjesta, a da bi se opstalo na novima zaposleni ili nezaposleni koji traže posao moraju imati znanje, vještine i kompetencije kako bi bili konkurentni. Jedan od načina da to budu je cjeloživotno učenje, a kroz njega afirmacija znanja i rada, ustvrdila je Dalić. U Splitsko–dalmatinskoj županiji najviše je žena nezaposleno, ali su i na prvom mjestu po zapošljavanju. Inače, na radnim mjestima muškarci su bolje plaćeni i brže dolaze do posla, iako su žene te koje imaju više kompetencija za različite poslove. Pomoćnica ministra kazala je kako je prošle i ove godine porast zaposlenih, ali i nezaposlenost je veća, a sve zbog velikog broja otpuštanja radnika. Bez pravog gospodarskog rasta nema otvaranja radnih mjesta. Vladi RH u cilju je razvoj i zapošljavanje, zato je za Mjere aktivne politike zapošljavanja osigurano 560 milijuna kuna, naglasila je Dalić. Podsjetila je kako je kroz dvadesetak godina 200 tisuća zaposlenih bilo bez zdravstvenog i mirovinskog osiguranja. Sada se ne može preko noći ispraviti sve ono što su dosadašnje vlasto loše napravile.

Uskoro paket Mjera za ekonomsko i socijalno osnaživanje žena

U razvoju poduzetništva vidi velike mogućnosti za zapošljavanje, u tom smjeru ide niz mjera, jer ako se ne dogodi veliki pomak Hrvatskoj će 2030. nedostajati 370 tisuća ljudi. Dalić drži da je na Zavodu za zapošljavanje značajna uloga, moraju znati informirati nezaposlene o tome kako da postanu što konkurentniji na tržištu rada, a Mjere aktivne politike zapošljavanja nude velike mogućnosti ta sve dobne skupine, u svim kategorijama. Iznijela je podatak kako su pri zapošljavanju čak 46 posto mladi do 29 godine starosti.

Kako se čulo na tribini Forum žena SDP-a na svoj način želi pomoći ženama da što prije dođu do radnog mjesta, ali i da imaju mogućnosti osmisliti kvalitetan obiteljski život. U svemu tome pomoći će im paket Mjera za ekonomsko i socijalno osnaživanje žena koji će biti na snazi 2014.

Piše Jasna Morović   Foto IvoR

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh