Gradonačelnik Bilić o LAG-u: Utvrde li se nepravilnosti napuštamo Adrion i formirat ćemo novu Lokalnu akcijsku grupu

Razlozi napuštanja predstavnika Grada Makarske Izvanredne izborne skupštine LAG-a Adrion prošlog tjedna bili su tema konferencije za novinare koju je jutros održao gradonačelnik Tonći Bilić zajedno s zamjenikom gradonačelnika Miroslavom Družianićem, Prvi put je javnosti predstavljena Ivana Pleić, viša stručna suradnica za odnose s javnošću i protokol, koja mijenja Lidiju Vukadin Vranješ.

LAG postao LOG -  Lokalna obiteljska grupa Roščić

Gradonačelnik Bilić uvodno je podsjetio na proceduru formiranja LAG-a Adrion koji broji 149 članova, a čine ga dva grada i osam općina Primorja i Zabiokovlja. te nastavio -Sjednicu smo napustili jer bi naš ostanak značio podršku kršenju ‘Mjera 202′, dakle zakona. LAG Adrion bi trebao objedinjavati interese gradova, općina, civilnog i društvenog sektora koji ga čini, ali, nažalost, on je postao LOG – lokalna obiteljska grupa Roščić. U Upravnom odboru sjede kćer, a bez potrebnog iskustva i natječaja je postala tajnik-voditelj, te otac i svastika, čime je prekršen Zakon o sukobu interesa. Pravi primjer nepotizma. Jedna od sankcija za osnivače i članove LAG-a može biti vraćanje odobrenih sredstava iz EU i stavljanje na ‘crnu listu’, što znači ne dodjeljivanje sredstava sedam godina. Nadalje, Upravni odbor, i to već nakon lokalnih izbora, ignorira predstavnike Grada Makarske, i ne želi saslušati naše argumente o članovima koji će predstavljati Grad, već se omalovažava uloga Makarske, naglasio je gradonačelnik. Podsjetio je i kako je Grad Makarska bio inicijator i najveći donator u formiranju LAG-a. Uplatio je nešto više od 27 tisuća kuna za strategiju, te oko 27.700 kuna za članarinu što je oko 27% ukupnih prihoda po toj stavci. Odradio je veliki dio posla oko formiranja, osigurao osobu koja je vodila sve poslove oko utemeljenja, ured, nabavio računalo, osigurao prezentacije i računovodstvo, edukacije i dnevnice za putovanja. Na kraju, svi se naši apeli ignoriraju. Upravni odbor privatizira poziciju, i jača u odnosu na skupštinu kojom nameće svoje odluke. Ukratko, jedna interesna obiteljska skupina želi u uskom krugu donositi odluke, i privatizirati LAG. Izmjene Statuta donesene su silovanjem zakona. Sa skupštine je otišlo 19 predstavnika iz Grada Makarske, a ona je nastavila radom, i donosila odluke. Roščiću je u tome pomogao tajnik makarskog HDZ-a koji je nazivao članove i pozivao ih na sjednicu, upozorio je Bilić. Dodao je kako niti jedan novinar nije dobio poziv za skupštinu, niti materijal, i jasno je zašto se tako postupilo.

Razmišljamo o novom LAG-u s gradovima na obali i otocima

Bilić je novinare izvijestio kako je još u srpnju ove godine LAG od strane konzultanta upozoren na nepravilnosti u radu. Grad Makarska neće dopustiti dok je suosnivač i član LAG-a, član koji je najviše doprinio formiranju LAG-a., da bude talac jedne općine i jednog pojedinca, već da svi članovi, sukladno udjelu, budu ravnopravni. Ne želimo biti nikome kapa. LAG se financira sredstvima EU, i nećemo dopustiti da postane obiteljska firma. Zato razmišljamo o svojoj budućnosti u LAG-u nakon sankcija koje prijete u slučaju pogreške u radu. Nakon što dobijemo zapisnik sa Skupštine prijavit ćemo sve nepravilnosti, i u skladu s očitovanjem nadležnog tijela donijeti konačnu odluku o istupanju iz LAG-a Adrion. Tada ćemo formirati novu Lokalnu akcijsku grupu, s gradovima na obali i otocima. Bolje godinu dana ne koristiti sredstva EU, nego biti sedam godina na crnoj listi. LAG ne smije biti grupa političkih istomišljenika, već postoji kako bi pomogao svima da što lakše dođu do sredstava EU, najavio je gradonačelnik Tonći Bilić.

Piše Jasna Morović   Foto Željko Kovačić

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh