SVEČANO OTVOREN PROSTOR HGSS-A STANICA MAKARSKA ISPOSTAVA VRGORAC – Kvalitetna operativna jedinica spremna za samostalne akcije spašavanja

SVEČANO OTVOREN PROSTOR HGSS-A STANICA MAKARSKA ISPOSTAVA VRGORAC – Kvalitetna operativna jedinica spremna za samostalne akcije spašavanja
Vrgoračka Ispostava makarske Stanice HGSS-a dobila je svoj prostor. Svečanosti otvorenja 3. rujna su nazočili gradonačelnik Vrgorca Mile Herceg i župan Splitsko-dalmatinski Blaženko Boban, kolege iz raznih stanica HGSS-a, pripadnici Parka prirode Biokovo, MUP-a RH, Crvenoga križa, Hitne medicinske pomoći i vatrogasci te članovi planinarskih društava vrgoračkog kraja, kolege iz GSS u BiH.

Gradonačelnik Vrgorca istaknuo je odličnu suradnju grada Vrgorca i HGSS-a prisjetivši se i poplava koje su zadesile Kokoriće kada su upravo su članovi Ispostave Vrgorac bili prvi na terenu. Pohvalio je i spašavatelje koji su sve radove u prostoru odradili sami i volonterski.

- Time se samo potvrdila ispravna odluka o osnivanju Ispostave Vrgorac 2020. Nastavkom ulaganja u ispostavu bilo kroz opremu, vozila ili prostor koji je otvoren dobili smo kvalitetnu operativnu jedinicu spremnu da samostalno odradi bilo koju akciju spašavanja – naglasio je gradonačelnik.

Župan Blaženko Boban spomenuo je odličnu suradnju s obje stanice HGSS-a u županiji, i one splitske i makarske, dodavši da se u nastojanjima da se preventivno djeluje na izletnike uz HGSS uključe i ostale relevantne institucije, turističke zajednice i jedinice lokalne samouprave. Članovima vrgoračke ispostave zaželio je da prostor što više koriste za druženja, vježbe i obuku i da imaju što manje akcija spašavanja.

Stanica Makarska osnovana je 1984. godine i jedna je od dvije Stanice HGSS-a koje djeluju na području Splitsko-dalmatinske županije. Pokriva južni dio županije, i po potrebi se uključuje i kao ispomoć na terenu drugim stanicama. Godišnje interveniraju 30 tak puta, a najveći dio intervencija događa se na moćnom Biokovu.

Stanica danas broji 42 članice i člana od kojih je 12 gorskih spašavatelja, 14 spašavatelja i 16 pripravnika. Članstvo pokriva razne specijalnosti od voditelja potraga, potražnog K9 tima, upravitelja bespilotnim letjelicama, kartografa, letača spašavatelja, ronioca i speleo ronioca, do spašavatelja na brzim vodama i poplavama. Među članstvom djeluju i dva liječnika. Svi aktivni članovi obučeni su za pružanje prve pomoći u ne urbanim i na teško pristupačni terenima, a njih sedam ima i međunarodnu ITLS licencu.

Kao što je osnovni dio opreme HGSS-a uže, sačinjeno od niza niti koje ga čine čvrstim, tako je i Služba istkana od neraskidive suradnje između svojih članova i isprepletena jedinstvenim pričama iza svakog spašenog života.

 

J.M./HGSS Ispostava Vrgorac

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh