Preporuka maslinarima: Berbu započnite 15. listopada

 Što su u maslinicima Makarskog primorja učinili svrdlaš i maslinova mušica, koje još ima u maslinicima, na ovogodišnjem urodu maslina i hoće li trebati ranije u berbu, pitaju maslinari.

-Ovog je proljeća svrdlaša bilo i u našim maslinicima, premda srećom nije napravio štete većih razmjera kao na sjevernom Jadranu. U maslinicima Makarskog primorja znatno je izražena maslinova mušica koja se još zadržala. No, više se ne smije kemijski tretirati krošnja maslina već je moguće samo postaviti zatrovani mamac, naglašava  Bernard Bokšić, viši stručni suradnik u Odsjeku za hortikulturu u Poljoprivrednoj savjetodavnoj službi.

Koliko će se oštećenje ploda odraziti na količinu uroda maslina ali i kvalitetu ulja?

-Na količinu uroda možda bude djelovala mušica, jer oštećeni plodovi opadaju, a takve svakako ne bi trebalo brati za preradu. Što se pak kvalitete ulja tiče mislim da, ukoliko se na vrijeme bere, te svježi plodovi odnesu na preradu, utjecaj maslinove muhe je neznatan. U svakom slučaju ne bi trebalo čuvati maslinu par dana do prerade, nikako, naglašava Bokšić.

Inače za ovogodišnji urod maslina na Makarskom primorju  može se reći da je osrednji, kažu stručnjaci. Tamo gdje je prošle  godine prerodilo ove je godine znatno manje. Razlikuje se rodnost od jedne do druge mikro sredine, ali je u prosjeku urod osrednji.

Je li potrebno masline ranije brati zbog maslinove muhe?

-Berbu treba početi već za 15 dana, osobito sortu leccino. No, i ostale se odmah koji dan poslije mogu brati redom. Ranu berbu inače poštuju svi oni maslinari koji vole jača ulja, posebne arome, ulja koja imaju više polifenola, prirodnih oksidansa. A, dok je njih nema pojave slobodnih masnih kiselina. Dakle, muha može značajno utjecati na kvalitetu i okus ulja, zato oprez. Ako se krene rano u berbu i ne skupljaju opali plodovi, te oni ubrani prerade u tijeku 24 sata, negativnog utjecaj na okus neće biti, ističe Bokšić.

 Piše Janja Glučina

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh