VEDRAN KARADŽA TABULOV, PRVI UMJETNIK KOJI SE U GALERIJI GOJAK PREDSTAVLJA U ASSEMBLAGEU – ‘Mali intervali – potrebnost nepotrebnog’ su sloboda stvaranja i promatranja

VEDRAN KARADŽA TABULOV, PRVI UMJETNIK KOJI SE U GALERIJI GOJAK PREDSTAVLJA U ASSEMBLAGEU – ‘Mali intervali – potrebnost nepotrebnog’ su sloboda stvaranja i promatranja
Što je za druge otpad upravo ti odbačeni predmeti su inspiracija i materijali od kojih su satkane skulpture akademskog umjetnika Vedrana Karadže Tabulova, a čine izložbu ‘Mali intervali – potrebnost nepotrebnog’ koja se može pogledati u Galeriji Gojak do 23. rujna. Riječ je o 303. povremenoj izložbi u Galeriji Gojak.

Ova izložba koja je posljednji likovni događaj ovogodišnjeg Makarskog kulturnog ljeta je posebna po tome što je Karadža Tabulov prvi umjetnik koji se predstavlja u assemblagu, tehnici oblikovanja trodimenzionalnih umjetničkih tvorbi kojom se spajaju različiti predmeti svakodnevne uporabe ili njihovi dijelovi.

Josip Karamatić, ravnatelj Galerije Gojak, urednik kataloga izložbe, predstavljajući umjetnika naglasio je diplomirao 2002. godine na ALU u Širokom Brijegu u klasi profesora Igora Dragičevića. Poslije studija, u nemogućnosti bavljenja grafikom, slika, fotografira, improvizira i aktivno se izražava u tehnici assemblagea. Živi i radi na relaciji Split – Solin – Drvenik Veli. Član je HULU Split i HZSU.

Vedran Karadža Tabulov je otkrio zašto ‘Mali intervali’.

- Umjetnik mora od nečega živjeti, pa tako i ja. Te egzistencijalne stvari ne nude uvijek umjetničku slobodu. Zato je nalazim u svom ateljeu, a ti moji stvaralački udisaji doveli su do ‘Potrebnosti nepotrebnog’.

Promatrajući neobičnost dvadesetak skulptura otkriva se sva slojevitost umjetnikova doživljaja okoline i okoliša, brižno sakupljanje drvenih predmeta, obruča, koštica, sušenih tikava.., a brokve, ljepilo i boje su tu da povežu i daju još jači dojam.

- Nisam želio svojim djelima davati imena. Kao što sam ja imao slobodu stvaranja, onu dječju, nesputanu, tako i publici ostavljam mašti na volju traženja smisla – naglasio je Karadža Tabulov.

Na svečanosti otvaranja izložbe koja se može pogledati od 9 do 12 i 18 do 20 sati bio je makarski umjetnik Igor Dragičević, profesor na Likovnoj akademiji u Širokom Brijegu. Prisjetio se dana kada je studij pohađao Vedran Karadža Tabulov.

- Vidjelo se odmah da će biti poseban. Želio sam da ostane kao asistent, ali neke druge sile su se uplele. Akademija je izgubila vrsnog grafičara, a ja asistenta. Volio bih znati zašto se uplašio grafike i kista. Volio bih da svoju četku umoči u zrak Dalmacije – poručio je prof. Dragičević.

Zanimljivo je bilo čuti od umjetnika i način dopreme skulptura na izložbu.

- Tko će dati tako velike kutije i kako ih sve zajedno transportirati. Zato sve zajedno stavim u auto kao paukovu mrežu. Možda jednog dana sprešane budu otisak za grafike – kaže Vedran Karadža Tabulov, iza kojega je bogat opus koji čini petnaestak samostalnih izložbi.

 

Jasna Morović/IvoR

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh