POLJOPRIVREDNI SAVJETNIK BERNARD BOKŠIĆ – „Suša nije uništila masline, urod je prosječan, a u berbu ne prije studenoga „

POLJOPRIVREDNI SAVJETNIK BERNARD BOKŠIĆ – „Suša nije uništila masline, urod je prosječan, a u berbu ne prije studenoga „
 

Nakon nesnosnih vrućina i suše uz neizmjerno male količine oborina većina biljaka neće preživjeti, upozoravali su stručnjaci najavljujući kako će voće i povrće ove zime biti pravi luksuz. Posljedice suše vide se na svakom koraku.

A što će biti s maslinom, je li se ona uspjela održati, što je nakon svega uopće ostalo na stablima, kakav će biti urod, pitali smo Bernarda Bokšića, poljoprivrednog savjetnika.

- Suša svakako utječe na biljke jer nemaju dovoljnu količinu vode, ali maslinu nije u tolikoj mjeri pogodila! Istina, urod će na Makarskom primorju biti prosječan, ni pretjerano dobar, ali niti posebno loš. Postoje mikro lokacije gdje je iznimno dobar rod, gdje su se grane pod težinom uroda savile do zemlje, ali postoje i lokacije gdje nema gotovo ništa. Ovisi, i gdje je prošle godine bio urod dobar, ove je godine nešto slabiji. Na održanje uroda utjecala je kasnija cvatnja jer je travanj bio dosta hladan. Sve što se oprašilo to je i ostalo na stablima. Maslina opada u onim maslinicima koji nisu tretirali zaštitom od nametnika – kazao nam je Bokšić.

Znači ovogodišnji urod je prosječan, a savjetnik Bokšić za ovu godinu preporučuje nešto kasniju berbu jer je i cvatnja kasnila 15 dana. Plod je nešto sitniji, kažu maslinari, ali nešto će biti. Nakon nekoliko zadnjih godina kada se trebalo krenuti u raniju berbu već polovicom listopada, ovaj put bi se trebalo vratiti tradiciji, bar što se Podbiokovlja tiče i u berbu krenuti od prvog studenoga.

 

 

J.Glučina

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh