PARK PRIRODE “BIOKOVO” S IMOTSKIM JEZERIMA – Radi se na projektu proglašenja UNESCO-vim svjetskim Geoparkom

PARK PRIRODE “BIOKOVO” S IMOTSKIM JEZERIMA – Radi se na projektu proglašenja UNESCO-vim svjetskim Geoparkom
Park prirode Biokovo zajedno s područjem Imotskih jezera uskoro bi mogao postati novi UNESCO Geopark.

- Budući da projekt proglašenja našeg Geoparka Biokovo-Imotska jezera UNESCO-vim svjetskim Geoparkom privodimo kraju,  na području našeg  budućeg Geoparka od 14. do 18.rujna, boravit će dvojica evaluatora – gosp. Hans-Hartmut Escher iz Njemačke i Ferran Climent Costa iz Španjolske. Oni će tijekom ta četiri dana ocjenjivati naše područje i u konačnici donijeti odluku o budućnosti Geoparka Biokovo – Imotska jezera – obavijestili su nas iz JU PP Biokovo.

Geopark je područje sa izraženom geološkom baštinom, te strategijom za održivi gospodarski razvoj i promociju te baštine, a na dobrobit lokalne zajednice. Geoparkovi su dio europske i svjetske UNESCO-ve mreže čiji su glavni ciljevi zaštita, edukacija i održivi razvoj.

Jedan od glavnih načina poticanja ekonomije i održivog razvoja budućeg geoparka je kroz geoturizam. Geoparkovi svojim aktivnostima privlače veći broj posjetitelja i omogućuju pokretanje različitih proizvodnih i uslužnih djelatnosti koje doprinose socio-ekonomskom razvoju zajednice.

Geoparkovima doprinose ne samo geološki zanimljiva mjesta, već i razne druge arheološke, povijesne i kulturne znamenitosti, te ih podupiru i u njemu aktivno sudjeluju lokalne zajednice koje znaju prepoznati i žele afirmirati svoje geološko, povijesno i kulturno nasljeđe, ponajviše kroz ideju geoturizma.

Geoparkovi UNESCO-a su jedinstvena geografska područja međunarodnog značaja kojima se upravlja holističkim konceptom zaštite, obrazovanja i održivog razvoja.

Otvaranjem inovativnih obrta i novih radnih mjesta potiče se stvaranje novih izvora prihoda u sklopu geoturizma, osnažuje se lokalna zajednica, a istovremeno geološka, prirodna i kulturna baština područja ostaje zaštićena. Smatramo da ovaj mali komadić planeta neprocjenjivog bogatstva na kojem imamo privilegiju živjeti, a čiji smo baštinici, zaslužuje postati dio UNESCO-ve obitelji.

- Kako 2021. obilježavamo važan jubilej – 40. obljetnicu proglašenja Parka prirode Biokovo nadamo se da će UNESCO-ov brend dovesti do prepoznatljivosti ovog područja na svjetskoj razini na ponos nama i generacijama koje dolaze što bi ujedno bio i najljepši poklon za 40. rođendan Parka prirode “Biokovo” – ističe viša stručna savjetnica geologinja Ksenija Protrka podsjetivši kako je sve počelo 26. studenoga 2020.

Tada je Nacionalno Povjerenstvo za UNESCO geoparkove Republike Hrvatske pri Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja poslalo UNESCO-vom Vijeću Svjetskih geoparkova (UNESCO Global Geoparks Secreteriat) sa sjedištem u Parizu kompletnu dokumentaciju za prijavu i pristupanje područja Geopark Biokovo-Imotska jezera u mrežu UNESCO svjetskih geoparkova (UNESCO Global Geoparks Network). Time je završeno jedno veoma važno poglavlje na našem putu prema konačnom cilju da područke Biokova i Imotskih jezera postane Geopark pod UNESCO-vom zaštitom.

Ideja da Park prirode Biokovo postane geoparkom rodila se prije desetak godina kroz razgovore s gosp. Goranom Radonićem, stručnim voditeljem Parka prirode Papuk, koji je u rujnu 2007. godine postao prvi hrvatski geopark i 30. član europske mreže te član UNESCOve svjetske mreže geoparkova. No da bismo se uspješno prijavili bilo je potrebno provesti temeljita geološka istraživanja koja bi bila baza za budući aplikacijski dosje. Uslijedila su višegodišnja geološka istraživanja koja su rezultirala publikacijom Geološki vodič kroz Park prirode Biokovo, autora Ive i Josipe Velić, podsjeća Ksenija Protrka, viša stručna savjetnica u JU PP Biokovo.

Više o projektu bit će riječi i na press konferenciji u petak 17. rujna u 12 sati u hotelu Miramare u Makarskoj.

 

J.Glučina/arhiva MP

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh