STRUČNJACI UNESCO-A U MAKARSKOJ – Zeleno svjetlo Geoparku Biokovo – Imotska jezera

STRUČNJACI UNESCO-A U MAKARSKOJ – Zeleno svjetlo Geoparku Biokovo – Imotska jezera
UNESCO-vi stručnjaci koji su u protekla tri dana obišli teren u PP Biokovo i u Imotskom na današnjoj novinarskoj konferenciji u Makarskoj izrazili su oduševljenje dojmovima. Istaknuli su da su jako zadovoljni onim što je odrađeno u projektu kako bi se moglo aplicirati za proglašenje Geoparka Biokovo – Imotska jezera. Ovim Hrvatska dobiva treći geopark nakon Parka prirode Papuk i Viškog arhipelaga.

No, još je toga ostalo za odraditi do službenog proglašenja geoparka. Kako je istaknula geologinja Ksenija Protrka, viša stručna suradnica u JU PP “Biokovo”, ovi će evaluatori u listopadu podnijeti Glavnom vijeću UNESCO-a izvješće o kojem će se oni očitovati u prosincu, a onda bi se u proljeće 2023. kako se nadamo, mogao proglasiti Geopark Biokovo -Imotska Jezera. Planirano je da sjedište geoparka bude u Imotskom.

Mario Šiljeg, državni tajnik Ministarstva gospodarstva i državnog razvoja koji je u ime ministra Ćorića pozdravio sudionike ove prezentacije projekta proglašenja Geoparka Biokovo – Imotska jezera, istaknuo je važnost geoparkova i područja pod zaštitom UNESCO-a, za razvoj turizma i općenito za razvoj područja. Podsjetio je kako je u godini kada se slavi 40. obljetnica postojanja Parka prirode “Biokovo” došlo do kraja realizacije ideje na kojoj se radi godinama.

O projektu od ideje, zajedničkog rada PP “Biokovo” i Imotska jezera te o dojmovima stručnjaka ovom prilikom su govorili UNESCO-vi evaluatori Hans-Hartmunt Escher, direktor Prirodnog i UNESCO- vog globalnog geoparka TERRA.vita iz Njemačke i Ferran Climent Costa, direktor UNESCO-vog svjetskog geoparka u središnjoj Kataloniji u Španjolskoj, Luka Horvat, direktor TZ Imotski, Ivana Ćapin, direktorica Geoparka Biokovo – o posjetama Imotska jezera, Hrvoje Škrabić, stručni voditelj geolog u JU PP “Biokovo”, Ksenija Protrka, viša stručna savjetnica-geologinja u JU PP “Biokovo”…

Hrvoje Škrabić je naglasio koliko će deklaracija o Geoparku doprinijeti razvoju lokalne zajednice. Naglasio je kako na ovom području Geoparka živi 25 do 30 tisuća ljudi.

Ksenija Protrka i Ivana Ćapin su podsjetile kako se zajedno radi na ovom projektu već 3,5 godine i koliko je toga učinjeno te kako su terenom proveli ocjenjivače UNESCO-a. Ivana Ćapin je prezentirala i dvojezičnu brošuru budućeg Geoparka Biokovo-Imotska jezera te posebno istaknula lijep i znakovit logo čija plava boja dolje simbolizira jezera, a siva gore, gordo Biokovo. Luka Kolovrat je posebno naglasio koliko će proglašenje pridonijeti Imotskoj krajini za njezin turistički razvoj. Naglašeno je ovom prilikom kako je Biokovo jedinstveno zbog svoje geomorfologije, biološke raznolikosti, očuvanog biljnog i životinjskog svijeta.

Slavo Jakša, ravnatelj Parka prirode “Biokovo”, naglasio je kako je projektom za potvrdu UNESCO-a osnovana zajednička udruga, izrađen plan upravljanja te razne geološke karte kako bi bili spremni dočekati evaluatore.

Proteklih godina provođena su geološka istraživanja planine, tiskan je vodič, utemeljeno 15 staza, izgrađen senzacionalni Skywalk. Ocjenjivači UNESCO-a su obišli i Imotska jezera i Biokovo.

Konačno mišljenje o Geoparku, kao i o rezultatu evaluacije znat će se nakon što obrade sve potrebno i u skladu sa zakonitostima mreže UNESCO-vih svjetskih geoparkova…

Janja Glučina/IvoR

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh