ULJARE SE PRIPREMAJU ZA PRERADU MASLINA – Premda se ove godine preporučuje berba nešto kasnije treba na vrijeme osigurati termin

ULJARE SE PRIPREMAJU ZA PRERADU MASLINA – Premda se ove godine preporučuje berba nešto kasnije treba na vrijeme osigurati termin
Uljare se već pripremaju za preradu maslina. Maslinari kažu urod je prosječan. Negdje je rodila bolje, negdje slabije, ali suša kako kažu stručnjaci nije sasvim ugrozila urod.

Preporučena je maslinarima i nešto kasnija  berba, onako tradicionalno od prvog listopada najranije. Ali treba u svakom slučaju na vrijeme osigurati termin prerade imajući u vidu da se teži preraditi što svježiji urod, ali i činjenicu da u Makarskoj nema uljara, a bile su dvije!

Provjerili smo jesu li krenule predbilježbe za preradu u preostale tri uljare na Makarskom primorju i doznali kako su upisi počeli jedino u Podgori.

U Podgori je u Uljari Acinger počeo upis za preradu maslina. Upis se vrši od ponedjeljka do petka od 9 do 15 sati u uredu u Podgori ili na telefon 625 244 ili 091 2882 466.

Prema iskustvu ovdašnjih maslinara dobro se na vrijeme predbilježiti budući je smanjen i broj uljara gdje bi se masline preradile. U Makarskoj kao što je poznato nema niti jedne uljare, pa su na raspolaganju osim Uljare Acinger u Podgori još Uljara Igrane i Uljara Radelić u Gradcu. Uljari kažu nema žurbe i sve će se preraditi.

 

J.Glučina /arhiva MP

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh