PARTICIPATIVNO BUDŽETIRANJE PRVI PUT U MAKARSKOJ – Građani sami sudjeluju u oblikovanju proračuna za svoj kvart

PARTICIPATIVNO BUDŽETIRANJE PRVI PUT U MAKARSKOJ – Građani sami sudjeluju u oblikovanju proračuna za svoj kvart

Grad Makarska je u sklopu projekta participativnog budžetiranja ,,Kvart po tvom – građani oblikuju proračun”, koji je startao 22. rujna, organizirao druženje s građanima danas ispred Turist biroa na gradskoj rivi. Na informativnom štandu građani su imali priliku izravno ispuniti obrazac sa svojim prijedlogom komunalne akcije te dobiti odgovore na sva pitanja vezana za ovaj projekt. Izravno su imali priliku o projektu pitati gradonačelnika Zoran Paunovića i zamjenicu gradonačelnika Antoniu Radić  Brkan.

U ovom projektu koji se prvi put realizira u našem gradu u naredna dva tjedna građani sami mogu predlagati što žele da se uredi u njihovom kvartu. O projektu i na koja tri načina mogu građani predlagati gradonačelnik Zoran Paunović je ovom prilikom naglasio:

„Radi se o participativnom budžetiranju, prvi put u Makarskoj, a drugi put u našoj Županiji nakon Trogira. Govorimo o akciji u kojoj građani mogu prijavljivati manje komunalne projekte. Tri su načina prijave. Mogu to učiniti putem online obrasca na našoj web stranici www makarska.hr. Drugi način je da taj obrazac skinu sa svoga računala, popune ga i pošalju na email, tajnica@makarska.hr i treći način je da u zgradi Grada na porti preuzmu takav obrazac, ispune ga i stave u kutiju.

Dva tjedna traje akcija u kojoj građani mogu prijavljivati različite manje projekte, a nakon ta dva tjedna gradske službe će iz budžetirati sve te projekte i onda ćemo nakon tri do četiri tjedna organizirati tribine po kvartovima. Znači, sedam je kvartova i ljudi koji se nalaze u tim pojedinim kvartovima, koji su možda predlagali te prijedloge, moći će glasati za te prijedloge. Naravno, prijedlozi koji najviše glasova dobiju, bit će budžetirani u sljedećem proračunskom razdoblju i već sljedeće godine ćemo krenuti u izvedbu tih projekata”.

Za prvu godinu projekta, kako je istaknuo gradonačelnik Paunović, Grad Makarska je odlučio da građani raspolažu s milijun kuna. Sedam je kvartova, to je sedamsto tisuća kuna, a onda preostalih 300 000 kn će biti raspodijeljeno proporcionalno veličini mjesnog odbora, odnosno po ključu stanovništva.

J.Glučina /IvoR

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh