Makarski HEP: Trafostanice ispravne i dostatne za urednu opskrbu strujom

Dva kvara, odnosno požara, na trafostanicama u Makarskoj navode na upit u kakvom su stanju trafostanice na području grada ili susjednim općinama. -To su samo sporadični kvarovi koji se mogu dogoditi na bilo kojem aparatu. Stanje s trafostanicama na Makarskom primorju koje HEP drži sasvim su u redu i dostatne za područje koje opskrbljuju strujom, ističe Miro Radić, voditelj Pogona HEP-a Makarska. Na Makarskom primorju je 140 trafostanica većinom u vlasništvu HEP-a.

Do kvara može doći na bilo kojem aparatu, pa tako i na trafostanici. No, mi svake godine  po zakonu vršimo pregled trafostanica i otklanjamo eventualne uočene nedostatke. Dakle, nemoguće da se u trafostanici nešto događa, a da se to ne uoči na vrijeme. Uvijek se može dogoditi i kvar. Naime, trafostanice nisu dotrajale, i ako prilikom pregleda uočimo dotrajale elemente, njih se zamijeni, kaže Radić.

U gradu Makarska su 52 trafostanice i one su dostatne za postojeću izgrađenost i potrošače. Međutim, budući se na našem području događa velika izgradnja nova područja gradnje trebaju novu trafostanicu. Sad se otvara Moča, i gore treba napraviti trafostanicu. Danas je veliki problem naći lokaciju za trafostanicu. Nije sporan otkup, ali dinamika izgradnje se uvijek ne poklapa s mogućnostima.

Tako je recimo na području nove izgrađenosti POS-ovih stanova napravljena nova trafostanica. Sada dok se gradi  pristupni put do izgrađenih objekata iz HEP-a prate dinamiku gradnje, kada je  to tehnički moguće položit će kablove i tako ovaj novi dio priključiti na elektro mrežu. Što se tiče HEP-a sve će biti u roku.

Planirana gradnja uvijek mora uključiti i novu trafostanicu. Sada su  nam planovi za novu trafostanicu na južnom dijelu Dugiša, ispod ceste, i tu smo planirali jednu za buduće objekte na tom području, ističe Radić.

Piše i foto Janja Glučina

 

Niže cijene

U HEP-u je zbog najavljenjog pojeftinjenja struje od prvog listopada, za nekih šest do sedam posto, velika gužva. Ljudi dostavljaju iščitano stanje do dana poskupljenja kako bi im se sada po novim cijenama obračunavalo od toga datuma. No i ako sami ne očitate brojilo struja će se obračunavati po novim cijenama kazali su nam u HEP-u.

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh