NA 3. SJEDNICI MAKARSKO GRADSKO VIJEĆE NAJVEĆE PRIZNANJE POSHUMNO DODIJELILO ANTI ROŽIĆU – ‘Čast nam je da je u našem gradu živio, promišljao i djelovao veliki arhitekt i urbanist’

NA 3. SJEDNICI MAKARSKO GRADSKO VIJEĆE NAJVEĆE PRIZNANJE POSHUMNO DODIJELILO ANTI ROŽIĆU – ‘Čast nam je da je u našem gradu živio, promišljao i djelovao veliki arhitekt i urbanist’
Makarski gradski vijećnici na današnjoj sjednici s osam glasova ‘za’ usvojili su Poslovnik o radu Gradskog vijeća, a o kojem je nakon što je prošao proceduru Odbora za statut, govorila i elaborirala predsjednica Gradskog vijeća Gordana Muhtić. Novim Poslovnikom Gradsko vijeće hvata korak s digitalizacijom i informatizacijom, a čime se postižu uštede, povećava efikasnost i jača ekološka svijest.

Gradsko vijeće dalo je zeleno svjetlo Prijedlogu godišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna Grada Makarske za 2020. te Prijedlogu polugodišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna Grada Makarske za razdoblje od siječanj do lipnja 2021.

Jakov Lovreta, predsjednik Odbora za financije i proračun, istaknuo je da Odbor nije mogao utjecati na polugodišnji Proračun jer nije sudjelovao u izradi, ali drže da je ‘prenapuhan’. Kao pohvalu naglasio je isplatu posljednje rate kredita za gradsku sportsku dvoranu 1. svibnja kod Poštanske banke.

Vijećnici su jednoglasno donijeli Odluku o proglašenju Ante Rožića počasnim građaninom grada Makarske (posthumno). U obrazloženju Nela Franić, predsjednica Odbora za dodjelu priznanja i imenovanje ulica, podsjetila je da je arhitekt i urbanist Ante Rožić oblikovao vizuru Makarske i Makarskog primorja.

- Grad Makarsku je počastio što je živio, promišljao i djelovao, pokazao je da arhitektura može biti humana. Hotel Meteor, Pošta u Makarskoj, Institut Planina i more, Malakološki muzej, Dom zdravlja, šetnica riva, restoran Riva…, i još brojni objekti nose njegov pečat.

- Pokazao je da arhitekt može biti vizionar, ušao je u povijest. Pljesak koji se prolomio ovom dvoranom znak je njegove veličine – naglasila je predsjednica Muhtić.

Odluka o rasporedu sredstava političkim strankama iz Proračuna Grada Makarske u 2021. godini i Odluka o naknadi vijećnicima Gradskog vijeća Grada Makarske,  izglasani su u nastavku sjednice. Naknada za vijećnike iznosi 700 kn, izvijestila je Lara Rakušić Ivanković, predstojnica Ureda gradonačelnika.

Gradsko vijeće je krenulo u proceduru za raspisivanje izbora za članove vijeća mjesnih odbora Grada Makarske. Stoga je donesena Odluka po kojoj će se izbori, koji se održavaju svake četiri godine, biti 14. studenoga 2021.

Izmjene i dopune Odluke o socijalnoj skrbi Grada Makarske pojasnio je Dražen Kuzmanić.

Korisnici stalne socijalne pomoći na nju će imati pravo i nakon zaposlenja, i to na vrijeme od godine dana. Na to se Grad Makarska odlučio kako bi ih uključio u zajednicu, jer dio tih građana ne želi prihvatiti poslove radi nesigurnosti zaposlenja.

Grad će sufinancirati prijevoz studenata te učenika srednjih škola koji žive u učeničkim domovima i privatnom smještaju.

Odlukom se propisuje da gradonačelnik ovlašten donijeti odluku o financiranju obroka u osnovnim školama, a po mjerilima i kriterijima, sve radi brzine djelovanja.

 

OSNIVA SE NOVA LOKALNA AKCIJA GRUPA ‘BURA’ – Financira se iz EU, sinergija ribarstva, poljoprivrede i turizma Makarske, Brela, Tučepi, Zagvozda, Zadvarja, Šestanovca

Zelenim svjetlom Gradskog vijeća Makarska će biti dio Lokalne akcije grupe u ribarstvu ‘Bura’, a koju još čine Brela, Tučepi, Zagvozd, Zadvarje, Šestanovac. Financirat će se iz EU fonda. O osnivačkoj skupštini LAGUR-a, i značaju Bure govorio je Mladen Buvinić, stručni suradnik u JU MARA. Nakon Statuta slijedi osnivačka skupština.

Frane Filipeti, u ime Kluba SDP i Stjepan Zelić, pohvalio je osnivanje udruge jer će donijeti boljitak za 11 makarskih obitelji koje se bave ribarstvom, ali i povećanje bavljenja ribarstvom.

More je oduvijek bilo naša tradicija, naglasio je.

Gradonačelnik Zoran Paunović imenovan je za promjenjivog člana Stručnog tijela za ocjenu ponuda za koncesiju na pomorskom dobru na području Grada Makarske.

Javnoj ustanovi Makarska razvojna agencija – MARA Grad Makarska je dao prostor na Trgu Hrpina 1 na korištenje na dvije godine, a za potrebe Centra za razvoj poduzetništva i civilnog društva.

U Vijeće za davanje koncesijskog odobrenja na pomorskom dobru na području Grada Makarske imenovani su Jakov Lovreta, Frane Filipeti, Ani Šoštarić.

 

Jasna Morović/IvoR

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh