Makarska sutra ponovno domaćin Svehrvatskih športskih igara invalida Domovinskog rata

Sutra će se u Makarskoj održati Svehrvatske športske igre invalida Domovinskog rata u organizaciji Zajednice županijskih zajednica udruga HVIDR-a i okupit će tisuću športaša- hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata.

Ovom prilikom će se održati i dvije tribine u Baškom polju u hotelu Alem. Prva tribina je već večeras uoči sutrašnjih šporstskih natjecanja u 20.30 sati, a tema je problemi smrtnosti hrvatskih branitelja. Druga tribina je na istom mjestu sutra u 11 sati, a na temu prava branitelja u RH i BiH.  

Iznad svih natjecateljskih rezultata temeljna vrijednost ovih igara je druženje kroz šport i rekreativne aktivnosti radi unapređenja opće zdravstvene rehabilitacije i lakšeg uključivanja u društveni život nakon stradavanja u Domovinskom ratu.Športsko natjecanje invalida Domovinskog rata organizirano je u Makarskoj i 1993.Upravo je Makarska bila domaćin prvog športskog natjecanja invalida Domovinskog rata, prije dvadeset godina.

SŠNIDOR u Makarskoj će okupiti tisuću članova, 22 postave, predstavnike svih županijskih zajednica udruga HVIDR-a RH i HVO-e. Ogledat će se u deset športskih disciplina, odnosno 28 športskih natjecateljskih kategorija; boćanje, viseće kuglanje, elektronski pikado, kuglanje, plivanje, stolni tenis, streljaštvo (zračna puška), šah, športski ribolov i utrka u invalidskim kolicima. Provodi i se i natjecanje slijepih HRVI-a u disciplinama: elektronski pikado, kuglanje i plivanje.

 Podjela medalja i proglašenje pobjednika

 Sutra navečer je svečano zatvaranje igara, proglašenje pobjednika i podjela medalja u Baškom polju u hotelu Alem s početkom u 21 sat. Glavni pokrovitelj Svehrvatskih športskih igra invalida Domovinskog rata je Ministarstvo hrvatskih branitelja, a pokrovitelji su, Županija splitsko-dalmatinska i Grad Makarska“, kaže Damir Zukić, dopredsjednik HVIDR-a Makarska. 

 Piše Janja Glučina

 

Večeras tribina o problemima smrtnosti hrvatskih branitelja

Večeras će se u 20.30 sati u Baškom polju, u kongresnoj dvorani hotela Alem održati tribina o problemima smrtnosti hrvatskih branitelja na kojoj će nazočiti Nevenka Benić, pomoćnica ministra branitelja, dr. Mladen Lončar, načelnik Sektora za savjetodavnu, zdravstvenu i psihosocijalnu pomoć Ministarstva branitelja, prof. dr.sc. Goran Dodig, predstojnik Klinike za psihijatriju KBC Split, i prim. mr. sc. Elvira Koić, dr. med. predsjednica Hrvatske udruge za prevenciju suicida. Sudionici tribine su hrvatski ratni vojni invalidi iz Domovinskog rata iz svih županijskih udruga HVIDR-a na nivou Republike Hrvatske, Zajednice udruga HCVIDR-a Grada Zagreba i HVIDR-a HVO Herceg Bosne.

    Tribina o pravima branitelja u RH i BiH 

U Baškom polju u hotelu Alem s početkom u 11 sati 5. listopada će se održati tribina na temu provođenje odredaba zakona kojima se reguliraju prava HRVI-a i pripadnika HVO-a, problemi u realizaciji odredaba Međudržavnog ugovora između RH i BiH oko pomoći braniteljima i stradalnicima, te aktualni problemi oko poništavanja rješenja o statusu ratnog vojnog invalida za pripadnike HVO-a nastradalih na južnom bojištu. Na tribini će nazočiti Nevenka Benić, pomoćnica ministra branitelja, a sudionici tribine su hrvatski ratni vojni invalidi iz Domovinskog rata iz svih županijskih udruga HVIDR-a na nivou Republike Hrvatske i Zajednice udruga HVIDR-a Grada Zagreba.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh