PROJEKT MentArt – Savjetovalište “Lanterna” provodi projekt podrške osobama s psihičkim teškoćama i promidžbe mentalnog zdravlja

PROJEKT MentArt – Savjetovalište “Lanterna” provodi projekt podrške osobama s psihičkim teškoćama i promidžbe mentalnog zdravlja
Savjetovalište Lanterna je započelo s provedbom projekta MentArt – projekt podrške osobama s psihičkim teškoćama i promidžbe mentalnog zdravlja u partnerstvu s Udrugom K.U.M. iz Prološca. Projekt MentArt je podržan sa 14.853,00 EUR financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.

Projekt progovara o problemima osoba s psihičkim teškoćama osvještavanjem javnosti o postojanju ovakve vrste problema, a sve u cilju destigmatizacije osoba s psihičkim teškoćama i širenju poruke o važnosti zaštite i očuvanja mentalnog zdravlja. Projekt će se provoditi na dvije razine, direktno u kontaktu s osobama s teškoćama njihovim aktivnim uključivanjem u aktivnosti te dodatnim osnaživanjem kao i informiranjem i senzibiliziranjem javnosti o postojanju ovog problema.

- Nakon završenog projekta očekujemo da će lokalna vlast biti sklonija donošenju odluka koje će osobama s teškoćama osigurati lakše ostvarivanje njihovih ljudskih prava. Također očekujemo veću potporu udrugama koje rade s osobama s psihičkim teškoćama. Projekt ima za cilj informirati javnost što su psihički poremećaji i kako oni nastaju, što će im u konačnici pomoći stvoriti jasniju i prihvatljiviju sliku života osoba s psihičkim teškoćama. Projekt ima za cilj povećanje svijesti građana o važnosti zaštite mentalnog zdravlja te pravovremenog traženja pomoći. Osim toga ojačat će se sektorska suradnja kroz partnerstvo s udrugom K.U.M. te međusektorska suradnja kroz organizaciju i provedbu MentArt Festivala. Projektne aktivnosti utjecat će na jačanje kapaciteta organizacije za rad na promicanju i zaštiti ljudskih prava osoba s psihičkim teškoćama te ćemo kroz projekt svoj rad proširiti i na manje razvijena geografska područja. Što se tiče samih osoba s psihičkim teškoćama očekujemo lakše ostvarivanje njihovih prava po pitanju dobivanja posla, ostvarivanja socijalnih usluga, uključivanja u društvene aktivnosti kao i točne i pravovremene informacije o vrstama pomoći koje mogu dobiti. Očekujemo i uključivanje većeg broja osoba s teškoćama u edukativne programe rada na sebi što bi doprinijelo njihovoj većoj uključenosti u obiteljski, radni i društveni život – ističe Ivona Vučić, voditeljica projekta.

Nadalje ističe: -Dodane vrijednosti projekta su manja opterećenost zdravstvenog sustava na način da će više osoba s teškoćama potražiti pomoć u Savjetovalištu i rješavati svoje probleme kroz savjetovanje i psihoterapiju. Dobit ćemo uvid u stanje, potrebe i način življenja osoba s psihičkim teškoćama koja nam mogu pomoći u našim daljnjim projektima. Obitelji osoba s psihičkim teškoćama će također osjetiti sve dobrobiti provedbe projekta. I ono najvažnije projekt će se, kroz sve gore navedene aktivnosti (Fokus grupe s osobama s psihičkim teškoćama, medijska kampanja, okrugli stolovi, promidžbeni štandovi, MentArt festival), doprinijeti stvaranju kvalitetne lokalne zajednice bez predrasuda temeljene na važnim ljudskim značajkama prihvaćanju, uvažavanju, podršci i posvećenosti jer će problem osoba s psihičkim teškoćama učiniti vidljivijim i prihvatljivijim javnosti.

 

J.M.

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh