Pero Gazilj nakon četiri titule Svjetskog prvaka objavio odlazak u mirovinu: Ponosan sam na učinjeno, ali nestalo je motiva za daljnju borbu u ringu

U sjeni novog nizu uspjeha mladih boraca kluba Mawashi, koji su se s Europskog prvenstva u Poljskoj vratili kući s naramkom zlatnih (Ela Filipović i Kristina Ravlić), srebrnih (Anđela Stanić) i brončanih (Jure Drlje) medalja, nekako se tiho provukla vijest da osnivač i trener trofejnog makarskog kluba Pero Gazilj nakon 22 godine karijere u kick boxingu odlazi u sportsku mirovinu. Jer, u pitanju je ipak jedan od najuspješnijih makarskih sportaša vjerojatno i svih vremena – punih osam godina za redom držao je titulu amaterskog svjetskog prvaka u point fightingu koju je osvojio još 2005. a potom je branio tri puta od 2007. do 2011. godine, iza njega je 15-ak titula prvaka Hrvatske, te brojni osvojeni Kupovi Hrvatske i Svjetski kupovi. Osim toga, 2009. godine je proglašen najboljim kick boxerom u Hrvatskoj a dvaput je u karijeri zaradio i titulu Najboljeg sportaša Grada Makarske. Danas je, a skoro će napuniti 33 godine, odlučio da je što se tiče njegovog boravka u ringu, učinio sasvim dovoljno.

- Kada sam bio u Poljskoj s klubom, dosta sam razmišljao o tome.  Situacija je danas takva da imam mnogo privatnih obveza koje mi oduzimaju vrijeme, plus moj stalni posao, pa još su tu seged 2005 prvi put prvak svijetatreninzi s djecom i rad u klubu tako da mislim da je ipak ovo pravi trenutak za kazati ‘dosta’. Ponosan sam na ono što sam napravio u ovom sportu, bio sam četiri puta za redom svjetski prvak, nikada u Hrvatskoj nisam bio poražen i to je nešto čime se mogu samo ponositi. S druge strane na treninzima sam praktički cijeli život – 22 godine kick boxinga te još 2 godine karatea, i moram priznati da se tu negdje izgubilo i motivacije za daljnja natjecanja, kazat će danas Pero Gazilj, koji će dodati da je novu priliku za obranu titule Svjetskog prvaka mogao imati već za dva mjeseca u Antaliyi, no da je nemogućnost kvalitetne pripreme zbog brojnih obaveza učinila svoje, a u krajnju ruku i pogurala njegovu odluku da objavi odlazak u mirovinu. S druge strane, Gazilj i dalje ostaje u svojoj ulozi u klubu Mawashi, kojeg je u 14 godina rada pretvorio u jedan od najuspješnijih kick boxing klubova u Hrvatskoj, o čemu najbolje svjedoče rezultati njegovih članova. – Bez sumnje smo u ovih 14 godina djelovanja napravili velike stvari, a mislim da je do danas ostvarena podloga garancija da će se takvi rezultati nastavljati i dalje. Naša su djeca europski i svjetski prvaci u juniorskim i pa i seniorskim kategorijama, u posljednje vrijeme postižu najbolje rezultate u Hrvatskoj, redoviti su reprezentativci, dok su i ove nove generacije koje dolaze veliki potencijali, nastavlja Gazilj.

U razgovoru za Makarsko primorje, trener Mawashija najavio je i jednu novost na sceni borilačkih sportova: s radom upravo počinje i taekwondo klub Biokovo, koji će uskoro započeti s pojas svijetskog prvaka 2011upisom novih članova, a Pero Gazilj najavio je da će treninge teakwondoa voditi nekadašnji prvak te hrvatski reprezentivac iz Splita Mirko Mažar. – Siguran sam da će biti velikog interesa među makarskom djecom i mladima za ovaj sport. Obzirom da ja nisam majstor taekwondoa, nije bilo smisla da preuzmem vođenje treninga iako je sport kao sport dosta sličan point fightingu u kojem sam osvajao titule. Međutim, djeca će imati priliku trenirati dva do tri puta tjedno s pravom majstorom ovog sporta, ovih ćemo dana tražiti nove termine za treninge a naši današnji članovi u Mawashiju se već polako pripremaju za trenirati taekwondo jer im, zbog dobre podloge, danas trebaju samo finese kako bi ga usavršili na pravi način. U Mawashiju ima ‘strašne’ djece koja se u kick boxingu ističu svojim radom, pa će probati i jedno i drugo a ako se budu isticali u taekwondou, vjerujem da će nastaviti baviti se tim sportom, govori Gazilj.

Piše Ozren Franić

Mawashi zadovoljan odnosom s novom gradskom vlašću:Svu djecu koja treniraju u drugim klubovima vratili smo u Makarsku’

Na prošlotjednom primanju u uredu gradonačelnika, gdje su članovi Mawashija predstavili nove velike rezultate s Europskog prvenstva, otvorena je i tema sportskih stipendija. Tako je KBK Mawashi prijem kod gradonacelnikazamjenik gradonačelnika Miro Družianić najavio drugačiji rad Zajednice sportskih udruga, rad na novom pravilniku te dodjeli sportskih stipendija, naglasivši da postignuća Mawashija Grad mora cijeniti. Pero Gazilj kaže da je to prva stepenica da se mladi sportaši, koji zbog nedostatka konkretne podrške Grada danas treniraju u drugim klubovima i gradovima, vrate u Makarsku. – Bit sporta je u tome da dobiješ kategorizaciju, jer ona predstavlja vrh: da bi je dobio, moraš biti među najboljima. Zato sam se uvijek pitao zbog čega slati djecu u Split ako mogu trenirati i nastaviti raditi kući u Makarskoj, zato sam i predložio gradu da počne razmišljati o sportskim stipendijama kakve svaki grad u Hrvatskoj ima. Iako to nisu veliki novci, mladima će puno značiti već i da osjete da se njihov trud cijeni. Zato sam jako sretan jer sam po tom pitanju naišao na pozitivne vibracije u razgovorima s aktualnom gradskom vlašću i svu našu djecu koja danas treniraju za splitski Mornar i druge klubove, vratili smo u Makarsku, govori Gazilj.

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh