Bura u sindikatu makarskog Vodovoda

Dvije trećine od 60 članova SSKH Sindikalna podružnica Vodovod Makarska  nezadovoljno je radom povjerenice Anite Đuzel, i traže njezinu smjenu. Sazvana je Izvanredna skupština, ali je prekinuta nakon nekoliko minuta zbog nedostatka kvoruma. Radnici su ogorčeni i kažu da iza svega stoji veliki scenarij. Odlučni su o izlasku iz SSKH i učlanjenju u novi sindikat

Nezadovoljni radom svoje povjerenice  Anite Đuzel 40 članova Samostalnog sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske Sindikalna podružnica Vodovod Makarska zatražilo je sazivanje Izvanredne skupštine Podružnice. Sastanak, na koji su stigli Marko Maslić, predsjednik, te tajnik SSKH Radovan Tadej, zakazan je za 23. travnja u 18 sati u hotelu Meteor. Počeo je radom, ali samo nekoliko minuta nakon utvrđivanja kvoruma, dva člana su napustila Izvanrednu skupštinu Podružnice, i ona je, zbog nedovoljnog broja članova, prekinuta.

Članovi sindikata: Čelnici su bahati!

Članovi sindikata u Vodovodu Makarska ogorčeni su i ne mogu vjerovati da su čelnici iz Središnjice, uz pomoć Đuzel, napravili sve kako bi minirali Skupštinu, sve u cilju kako bi zaštitili povjerenicu od smjene s funkcije na kojoj je tri godine. O svemu su odlučili izvijestiti novinare. Kažu da ne mogu vjerovati da im se sve to događa, da se čelnici njihova sindikata koji ih trebaju štititi ponašaju arogantno i bahato. Upozoravaju da su se uvijek sastanci održavali u društvenoj prostoriji Vodovoda, i obično u jutarnjim satima, a sada je prvi put zakazana bila za navečer, i to u hotelu Meteor. Bez obzira što troškove najma prostora snosi Središnjica nema opravdanja jer oni svojom članarinom financiraju njezin rad.

Pero Pejković, član sindikata, a dao je ostavku na rad u Povjerenstvu, kaže kako su ukupno ostavku na Povjerenstvo od pet članova dala tri i to prije dvije godine, i od tada je radilo okrnjeno, a četvrti član ostavku je podnio u veljači ove godine. Zadnja Skupština održana je 24. veljače, i tada je na dnevnom redu bilo razrješenje povjerenice jer su nezadovoljni njezinim radom, ali je povjerenica prekinula Skupštinu. Vrijeđa nas ovakvo ponašanje naših čelnika. Tajnik se na sastanku nije ni predstavio, a vrata su već bila zatvorena u 18,03 sati, tako da ako je netko zakasnio nije mogao ući. Iščlanit ćemo se iz ovog sindikata i upisati u novi, najavio je Pejković, a u tome ga podržavaju i ostali članovi koji su novinara Makarskog primorja dočekali ispred hotela Meteor. Želimo da se zna što i kako radi povjerenica Đuzel, naglasili su ogorčeno. Kažu da nije slučajno što su Izvanrednu skupštinu napustili Ante Lozo i Zoran Majstrović, sve je to bilo režirano kako bi se zaštitila predsjednica.

Sumnjivo je što je sastanak u Meteoru

Nemam riječi na ovakvo ponašanje vodstva prema članovima sindikata. Današnji dan ću dobro upamtiti. Prošao sam Domovinski rat, član sindikata sam već 30 godina, ali ovakva arogancija je nedopustiva, kaže Marinko Lalić. Otpočetka mi je bilo sumnjivo zašto se sastanak održava u Meteoru kad imamo svoj prostor za to. Povjerenicu je odavno trebalo smijeniti. Prema nama se ponašaju kao da smo ovce u toru, bez lijepe riječi, razgovora. Sve je ovo farsa od sastanka, i vidi se kako je učinjeno sve da se ne održi.

Nisam član sindikata, ali sam u Radničkom vijeću. Iz sindikata sam izašao zbog ovakvih situacija, ističe Anđelko Raffanelli, i dodaje: Ispada da mi služimo njima, a ne oni nama! Povjerenica je nezakonito izabrana, sama je sebe postavila. Vode se velike igre, i ciljano je razbijen kvorum. Ali, drago mi je da su članovi sindikata SSKH konačno upoznali tko ih vodi. Ali, nije problem u njima nego u Vodovodu. Režiser ovog scenarija poznat je svim radnicima Vodovoda.

Jasna Morović

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh