DV Biokovsko zvonce: Gradonačelnik Bilić zbog propusta u radu razriješio Anelu Kekez, za v.d. ravnateljicu postavljena Snježana Ninčević

Razrješenje ravnateljice Dječjeg vrtića ‘Biokovsko zvonce’ Anele Kekez bila je središnja tema konferencije za novinare koju su jutros održali makarski gradonačelnik Tonći Bilić i zamjenica gradonačelnika Lori Veličković. Do raspisivanja natječaja za ravnateljicu v.d. ravnateljice biit će Snježana Ninčević, mag. pedagogije, zaposlena u DV Biokovosko zvonce. Kako je istaknuto, Rješenje o razrješenju Kekez je doneseno zbog niza nepravilnosti u radu i nije politička smjena, kako to želi prikazati makarski HDZ. – Kada smo preuzeli vlast obećali smo da će na vodećim pozicijama u javnim gradskim ustanovama i trgovačkim društvima ostati samo oni koji ostvaruju rezultate, bez obzira kojoj političkoj stranci pripadaju, naglasili su gradski čelnici, ustvrdivši kako dio odgovornosti za loše stanje u DV Biokovskom zvoncu snosi i Odjel za društvene djelatnosti Grada Makarske.

Ne radi se o političkoj smjeni

-Sukladno Zakonu o predškolskom odgoju, Zakonu o lokalnoj i područnoj samoupravi i Statutu Grada Makarske donio sam Rješenje o razrješenju ravnateljice Dječjeg vrtića Biokovsko zvonce Anele Kekez koja od 14. listopada više nije ravnateljica. Stupanjem na snagu ovog Rješenja prestaje važiti Rješenje od 15. ožujka 2011. Nakon što Kekez zaključi bolovanje vraća se na radno mjesto odgajateljice, naglasio je Bilić. Podsjetio je kako je od Upravnog vijeća DV Biokovsko zvonce  2. listopada dobio Zaključak o utvrđivanju prijedloga za razrješenje ravnateljice. Od Anele Kekez je 4. listopada zatražio očitovanje po svakoj točki obrazloženja zaključaka, i dao rok da se očituje. Do danas ravnateljica to nije učinila, niti je iznijela svoje dokaze i činjenice kojima bi osporila zaključke Upravnog vijeća vrtića i dokazala da je dužnost ravnateljice obavljala profesionalno, u skladu sa zakonom.

Bilić:  Kekez opstruirala osnivača

Time je opstruirala Osnivača u njegovim pravima, naglasio je gradonačelnik Bilić. Dodao je kako je znala da inspekcija dolazi u vrtić, ali nije došla sve dok nije pozvana. Mislim da je, kada su tako važne stvari u pitanju, a budući je bila ravnateljica, morala naći načina kako to učiniti, ili naći zamjenu koja će to obaviti umjesto nje, ali nije postupila na taj način. Nadalje, utvrđeno je da Kekez nije kada je imenova za ravnateljicu potpisala Ugovor o radu za to radno mjesto, ali je konzumirala sva prava koja proizlaze iz obnašanja dužnosti ravnatelja. Krivimo ustanovu i bivše Upravno vijeće na čelu s predsjednikom što nisu zaključili Ugovor o radu,  a dio krivice pripada  i Odjelu za društvene djelatnosti Grada Makarske koji se bavi radom javnih ustanova, prozvao je gradonačelnik Bilić. Odbacio je tvrdnju makarskog HDZ-a kako se ravnateljica smjenjuje bez nalaza inspekcije. Nije zadaća inspekcije postavljanje ravnatelja, već utvrđivanje nepravilnosti i davanje naputka kako da se otklone. Bilić je najavio kako postoji još ustanova i trgovačkih društava u kojima nije poštovana zakonska procedura, ali o njima će biti riječi kada kad za to dođe vrijeme, najavio je.

Inspekcija u vrtiću

U ustanovi je inspekcija izvršila nadzor, ukazano je na nedostatke koje treba otkloniti, i to je usmeno rečeno predsjednici Upravnog vijeća. Zatražena je i revizija kompletnog poslovanja Dječjeg vrtića Biokovsko zvonce, rekla je zamjenica gradonačelnika Lori Veličković

Također je podsjetila kako je u lipnju bila krenula kvalitetna suradnja Grada Makarske i ravnateljice Kekez koja je upozorila na loše materijalno stanje i pitanje sigurnosti boravka djece u vrtiću, ali ta suradnja, iz njoj nepoznatih razloga, nije nastavljena. Između ostalog, Kekez nije uskladila Statut sa Zakonom o predškolskom odgoju, pa čak ni pokrenula inicijativu za njegovo usklađenje što je bila dužna. Zbog svega još jednom ponavljam da se ne radi o političkoj smjeni, već posljedicama ne izvršavanja ravnateljskih dužnosti, zaključila je Veličković.

Piše Jasna Morović       Foto IvoR

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh