Od najma u proračun oko 7,5 milijuna kn!

Dodjela javnoprometnih površina u gradu

Budući  da je Odluka o davanju u zakup javnoprometnih površina u gradu Makarskoj donesena kasno (8. svibnja, uz žalbeni rok  tek je na snazi od 15. svibnja) to ove godine nema  vremena za proceduru provođenja natječaja (dva mjeseca bi trebalo) pa se gradonačelnik odlučio za drugu varijantu – neposrednu dodjelu, doznajemo od Tonćija Vukovića,  voditelja odsjeka za prostorno plansku dokumentaciju.

 Zahtjevi za zakup javnoprometnih površina podnose se Gradu Makarskoj i rješava ih se u Odjelu za gospodarenje prostorom.  Budući da je sezona već počela, ne treba ni naglašavati koliko je veliko zanimanje za najam javnoprometnih površina.

Nova Odluka zasigurno će pridonijeti uvođenju većeg reda u dodjelu javnih površina na korištenje.

Odlukom se omogućuje ‘starim’ korisnicima koji nemaju nikakvih  dugovanja (ne samo za štekate već za bilo kakvu drugu obvezu prema Gradu) da uplate cijenu zakupa za ovu sezonu.

Na Peškeri je 80-ak kioska koji se inače neposredno dodjeljuju svake godine, zatim tu je 30-ak štandova ispred Grme, Arbuna i na Šetnici iznad tobogana. Štekati se dodjeljuju neposrednom dodjelom. U usvojenoj Odluci je novost i cjelogodišnje korištenje i naplaćivanje javno prometnih površina ubuduće.

Cijene zakupa po zonama

Od  javnoprometnih površina u gradski proračun se ‘slije’ oko 7,5 milijuna kuna, od čega samo na Peškeri oko četiri milijuna kn!   Zakup javnoprometnih površina različit je i po zonama.

U prvoj zoni (koja obuhvaća  Rivu, Marinetu, Lištun, Kačićev trg  i Trg 156. Brigade) cijena zakupa četvornog metra prostora je 900 kn.

U drugoj zoni četvorni metar je 600 kn, a to je na Šetalištu dr. Franje Tuđmana, Cvitački, Šetalištu fra Jure Radića i Trgu Tina Ujevića. Treća zona je sve ostalo i tamo je metar četvorni 450 kn.

Peškera se daje u najam po posebnim uvjetima i posebnim cijenama. Plaća se 2150 kn po metru četvornom zatvorenog kioska, izložbenog prostora trgovačkog kioska ili štekata  ugostiteljskog kioska. Na Peškeri su i posebne natkrivene površine, ispod nastrešnice i tamo metar četvorni stoji 800 kn, a ako se zatvori taj prostor ispod nastrešnice, onda je cijena 1600 kn za metar četvorni.

Najveća novost usvojene Odluke je konačna naplata „plastenika“ na rivi ispred ugostiteljskih objekata. Jedan četvorni metar  takvog  prostora sa zatvorenim bočnim stranicama plaća se 1350 kn po metru četvornom javne površine.

 piše  Janja Glučina

  • snimio  Željko Kovačić
Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh