Najdulji aktualni sat Gradskog vijeća Makarske: Ujednačiti komunalno održavanje grada

 Vrijeme predviđeno za aktualni sat Gradskog vijeća Makarske, mimo svih pravila, potrajalo je više od dva sata. Predsjednica GV-a Jagoda Martić je kazala kako je znajući da građani žele čuti (RMR prenosi sjednice GV-a), odgovore na pitanja vijećnika odnosno iniciranje rješavanja gradskih problema, dozvolila je da vijećnici postavljaju pitanja i mimo određenih okvira. No, zamolila je da se ubuduće vijećnici drže zadanih okvira i vremena za postavljanje pitanja. Istodobno  ispričala se za kašnjenje te obećala vijećnicima da će za nekoliko dana dobiti u pisanom obliku odgovore s prošle sjednice.

Gro pitanja vijećnika odnosio se na aktualna zbivanja u gradu vezano za smjenu ravnateljice u Dječjem vrtiću Biokovsko zvonce, zatim situacije i odnosa Grada s LAG-om, o stanju zdravstvene skrbi građana Makarske s obzirom na stanje u Domu zdravlja koje nije pod ingerencijom Grada već Županije, a u kojem nedostaje specijalista, ali i gro pitanja vezanih za komunalnu  infrastrukturu u gradu.

 Smeće iz Makarske nakon Trogira na Kerapovcu

 Trebaju li građani Makarske biti zabrinuti zbog zatvaranja deponija u Trogiru, budući je i smeće iz našeg grada tamo odlagano, bilo je pitanje vijećnice Gordane Muhtić. Pitala je također hoće li se nastaviti s postavljanjem podzemnih kontejnera. Kako će se zabrana rada u toj tvrtci odraziti na Grad Makarsku?

 -Neće biti problema s odvozom smeća iz Makarske. Zahvaljujući bivšoj gradskoj upravi na čelu s Markom Bebekom, potpisan je bio ugovor i s gradom Trogirom i s gradom Splitom za deponiranje otpada na odlagalištu Karepovac, no on nije bio konzumiran. Zahvaljujući tom ugovoru danas kada je zatvoren deponij u Trogiru, smeće iz Makarske je na deponiju Kerapovac. Međutim, Grad Split, s obzirom je došlo do određenih zakonskih promjena će tražiti revidiranje tih ugovora i između Makarske i Splita, i dalje će ga konzumirati. U prvih sedam mjeseci ove godine Grad Makarska je na ime ekološke rente gradu Trogiru platio oko 600 tisuća kn! Onaj tko je upravljao tim deponijem nije ozbiljno shvaćao određena rješenja i nije poduzeo radnje da ne dođe do zatvaranja.

Što se tiče postavljanja podzemnih kontejnera akcija će se nastaviti i sada nakon turističke sezone i kontejneri postaviti na Sinokoši, u neposrednoj blizini  Narodnih novina i na još dvije lokacije, odgovorio je makarski gradonačelnik Tonći Bilić.

Stipe Bartulović upozorio je da nedostaje inicijativa pojedinaca za održavanje čistoće na terenu. Građani samo žele živjeti u urednom i čistom okruženju zašto uredno plaćaju komunalne obveze. – Ovo je moje pitanje za najodgovornije u Komunalnom. Prije godinu dana sam upozoravao na probleme komunalnog održavanja na Dugišu, ali nakon toga do danas samo je kod Apfela postavljen podzemni kontejner, a kod igrališta je veliki nerad. Baca se svašta i krupni otpad, građevni materijal  i sve to nitko ne sankcionira. Svjesni smo širine grada, ali je potrebno definirati što su obveze stanara, naglasio je vijećnik Bartulavić te pitao je kakva je naplata javno prometnih površina?

Dogradonačelnica Lori Veličković je potvrdila činjenicu da je komunalno održavanje u gradu neujednačeno. Slažem se da je to realna slika grada. Na terenu sam se uvjerila kako su svaki dan novi deponiji smeća ne samo na Dugišu, već na putu  prema Velikom brdu. Niču  svakodnevno. Na prostoru Makarskog komunalca pred ljeto je sve skupljeno. Nažalost postojeći kamioni nisu dovoljni na tu količinu otpada, posebno građevinskog. Postoji skupi stroj u Zagrebu pa ćemo u dogovoru sa Splitsko-dalmatinskom županijom dogovoriti korištenje i u Makarskoj. Što se tiče uređenja okoliša zgrada do konca godine odredit ćemo pravila i parametre kako utvrditi zemljište koje služi uporabi zgrade da upravitelji krenu u sređivanje dokumentacije za svaku zgradu ponaosob, pa će se znati  što će održavati stanari.

Prihodi od poreza na potrošnju veći za 64 posto

Gradonačelnik Tonći Bilić je iznio podatke o boljoj naplati javno prometnih površina ali i poreza na promet i potrošnju.Naplata javno prometne površina do 16. listopada, odnosno  za ovih 9,5 mjeseci  je 8. 585.000,  a prošle godine je bila  8.111. 000, odnosno, oko pet posto više nego u istom razdoblju 2012. Moram navesti da su rješenja prekasno ispuštena i da će sljedeće godine biti do konca svibnja. U istom razdoblju prihodi od poreza na promet potrošnje porasli. Prihodi od poreza na potrošnju je s 850 000 tisuća porastao na 1.400.000  što je 64 posto više nego prošle godine.

 Motoristi nekažnjeno ugrožavaju promet osoba u kolicima

 Viki Puharić poput još nekolicine vijećnika je upozorila kako su na prometnicama podešenim za invalidne osobe u kolicima i bebe u kolicima oni zapravo najugroženiji jer motoristi koriste te pristupne rampe za svoj promet. Ne bi smjeli, ali kako ih nitko ne sankcionira, ponavlja se učestalo tako da su invalidi na tim rampama koje bi njima trebale olakšati zapravo najugroženiji.

Uz pomoć policije ćemo pokušati kršenje prometnih propisa onemogućiti. Ili strogim sankcioniranjem ili ćemo biti prisiljeni na fizičko zatvaranje napravljenih rampi za invalide. Time bi bio ugrožen promet invalidnim osobama, odgovorio je gradonačelnik Bilić.

 Maćehinski odnos prema Domu zdravlja u Makarskoj

 Vijećnika Tonča Lalića zanimala je situacija u Domu zdravlja, odnosno što je s pedijatrom i radom drugih specijalista u Makarskoj, kako osigurati bolju zdravstvenu zaštitu građana. Problem usluga koje se mogu dobiti u Domu zdravlja je već godinama, ne samo pedijatar, već i radiolog i rodilište i druge nedostaju, zbog nelegalnog pripojenja makarskog Doma zdravlja Županijskom domu zdravlja. Naveo je i probleme deficita specijalista, te kako se nakon specijalizacije liječnici ne vraćaju u Makarsku.

I vijećnicu Vericu Raos zanimala  je sudbina opće bolnice. Podsjetivši što se događalo s Domom zdravlja od Račanove vlade i kako je došlo do odcjepljenja, kako je DZ Makarska bio zadužen i u velikim gubicima, te kako je navela, kako je radilo puno djelatnika i onih  koji su primali plaće, SDP je kazala je  ne može optuživati HDZ-ovu vlast za stanje u zdravstvu, te pitala što je s rodilištem i  projektom opće bolnice oko čega se postigao konsenzus.

Gradonačelnik Tonći Bilić je zamolio vijećnike da postavljaju pitanja i iznose stvarno stanje, a ne da politiziraju. Odlukom županijskog Poglavarstva je 2003. Dom zdravlja Makarska  je izgubila. Županijska skupština trebala je donijeti odluku i određeni čelni ljudi Grada su tada sjedili u Upravnom vijeću i dali suglasnost  za pripojenje županijskom Domu zdravlja!   Iznio je točne podatke financijskog poslovanja, te da je Makarska fuzirana u županijski Dom zdravlja iako to u deset županija nije rađeno, a da je gubitak prilikom fuzioniranja  bio 1,7 milijun kuna. Točno je da je Odlukom tijela koje nije bilo nadležno to se dogodilo. Zaključio je kako se maćehinski odnosilo prema Domu zdravlja. Isto tako mogu sumnjati da je netko želio da se ugasi Dom zdravlja Makarska, a prostor koristi za nešto drugo, dodao je Bilić, te kazao kako su pri kraju radnje upisa Doma zdravlja u vlasništvo grada Makarske.

 Prijepori oko LAG-a i smjene ravnateljice u Dječjem vrtiću

 U aktualnom satu ponovno su se nadugo i naširoko iznosili stavovi vlasti i oporbe s druge strane o smjeni ravnateljice u Dječjem vrtiću i o izlasku predstavnika Grada Makarske sa skupštine  LAG-a.   

Marko Ožić Bebek je tekstom koji je pročitao, osvrnuo se na zbivanja vezana za LAG i nedavnu Izvanrednu skupštinu LAG-a, te ocijenio da su predstavnici Grada Makarske trebali izaći na Skupštinu s amandmanima pred ostale članove skupštine, a ne demonstrativno napuštati skupštinu, te da na ovaj način čine samo štetu.

Gradonačelnik Tonči Bilić je među ostalim odgovorio kako je Grad postupio ispravno te će se vjerojatno pokazati kako je nastavak ove skupštine bio nelegalan.  Na upite vijećnika, vezano za  probleme i prijepore oko smjene ravnateljice u Dječjem vrtiću, gradonačelnik je podsjetio na dosadašnje radnje i kako je toga dana on, sukladno zakonskim mogućnostima, donio rješenje o razrješenju ravnateljice Anele Kekez i imenovanju odgajateljice Snježane Ninčević, koja zadovoljava sve potrebne stručne uvjete za v.d. ravnateljicu do objave natječaja u narednih 30 dana.

Piše Janja Glučina    Foto Željko Kovačić

Troškovi Makarskog primorja minimalni, a za tjednik se davalo milijun kn za honorare Zatražila je vijećnica Verica Raos i pisani odgovor koliko Grad troši na portal „Makarsko primorje“ ocijenivši da on nije potreban! -Čemu toliki troškovi za medije? Iz kojih sredstava i koliko se izdvaja iz gradskog proračuna za medije. Misli vijećnica Raos kako bi se taj novac mogao raspodijeliti za socijalne, kulturne i druge potrebe. Čula je ona, kaže, kako se raspisao natječaj za lektora u Makarskom primorju, te joj je neslužbeno kaže rečeno da je rezervirano za kćer našeg vijećnika. Je li nama potrebno toliko portala? Grad ima portal komunalni koji je bitan za grad i treba. Tu bi grad mogao uštedjeti. Tražim da mi se pismeno obrazloži koliki su troškovi tih medija?

Ukupni troškovi Makarskog primorja 2010. 1,5 milijuna kn, 2011. isto tako 1,7. Od kada je Makarsko primorje prestalo izlaziti u tiskanom obliku samo oko 18.000 kn. Sada vas pitam kako su se to prije i na koji način trošila sredstva kada se davalo iz proračuna 1,7 ili 1,8 milijuna kn za tiskano izdanja gdje su preko milijun kn iznosili honorari novinara, o čemu govorite? Sada ja pitam jesu li se tada ta sredstva mogla usmjeriti u socijalu, kulturu, sport. Sigurno jesu, ali je bio politički stav tada vladajuće stranke da im ta tiskovina treba radi promidžbe. Mi smo srezali troškove na minimum. Također osobe koje rade na portalu Makarskog primorja rade i na portalu Grada Makarske. Dobit ćete odgovor u pisanom obliku s pečatom i potpisom, a ako treba navest ćemo vam i imena svih onih koji su dobivali honorare u Makarskom primorju, pa da onda vidimo što kaže javnost, odgovorio je načelnik Bilić.


Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh