Na Žbarama uskoro uređeno parkiralište:Štandovi s odjećom sele na zelenu pijacu

Prethodnih godina na predjelu Žbare ispod ribarnice bilo je desetak otvorenih štandova s ponudom odjeće i galanterije. Na tom prostoru budući su radili tijekom cijele godine  vlasnici štandova napravili su tipizirane metalne kioske. Međutim, u posljednje vrijeme broj izlagača na ovoj posebnoj pijaci se znatno smanjio. Čak ni po završetku ljeta nije ih se vratio veći broj kako su to običavali nekih ranijih godina. Istina, otvorena su tamo još dva štanda i može se nabaviti odjeća, ali je puno više parkiranih automobila na mjestu nekadašnjih štandova s robom. Zajedno, štandovi i parking na ovom poprilipčno zapuštenom prostoru u srcu grada ne može više!

Što će biti s prostorom na Žbarama pojasnila je  dogradonačelnica Lori Veličković odgovarajući na pitanje vijećnice Viki Puharić na sjednici Gradskog vijeća Makarska.

-Namjera je bila da na predjelu Žbare bude Trg suvenira, nešto lijepo i dostojno grada. Na žalost to nikada nije zaživilo. Pitanje je jesmo li kao Grad trebali više uložiti u uređenje i oživljavanje ovoga prostora? U svakom slučaju odlučili smo te preostale štandove koji rade prebaciti na gradsku pijacu! Većina tih kioska je zatvorena. Samo dvoje ili troje korisnika toga prostora odlučilo je nastaviti s radom i njima ćemo pokušati naći izmještaj, kako i sami traže na gradskoj tržnici. Smatraju da je to jedino mjesto gdje oni mogu cijelu godinu obavljati tu djelatnost. Sam prostor Žbara u svakom slučaju ćemo pretvoriti u jedno parkirno područje, ali ne na način da to bude samo goli parking. Pokušat ćemo oživiti prostor; očistiti ga i ozeleniti koliiko je to moguće i spoiti s prostorom parkirališta ispred ribarnice kako bi to bio jedan cjelovito uređen prostor za parkiranje kakav priliči gradskom središtu Makarske, naglasila je dogradonačelnica Veličković.

Danas smo na Žbarama zatekli samo dva kioska otvorena dok je parkiranih vozila bilo puno više. I dok nam je jedna vlasnica kioska rekla da još nisu dobili nikakav odgovor, ali je istina da se žele preseliti na makarsku pijacu jer je ovdje promet auta i parkiranja gust, od duge vlasnice doznajemo kako joj je svejedno jer je mušterije pronađu di god je. No,drži kako je njezin štand u kantunu te nikome ne smeta, a njoj osobno ne smjeta parkiralište! 

Piše i foto Janja Glučina

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh