45 godina klape Makarska: Pjesma kojoj se ne vidi kraj

Među brojnim događanjima koja će naći svoje mjesto u programu povodom Dana grada, možda i posebno mjesto zauzima večer posvećena 45. godišnjici djelovanja jedne od najstarijih kulturnih udruga u gradu, klapi Makarska, čija će se obljetnička svečanost održati u četvrtak 24.listopada. Program započinje u 20 sati u hotelu Biokovo, voditeljica će biti jedna od istaknutih predstavnica mlađih snaga klapske scene Ružana Kovač, a povodom svečanosti koja slijedi o prošlosti, značenju ove klape u našem kraju, te planovima za budućnost porazgovorali smo s voditeljem Milanom Jakićem.- Ono što smo planirali je da se kroz jedno zajedničko druženje, uz malo pjesme i projekcija slika na jedan simboličan način zaokruži ta vrijedna brojka od 45 godina života klape, najavljuje Milan Jakić, kazavši kako će posjetitelje u hotelu Biokovo dočekati predstava u četiri čina, u kojoj će prvi dio činiti pjesme iz razdoblja od stvaranja klape pa do početka 90-ih godina, drugi i treći bit će posvećeni materijalu s dosadašnjih nosača zvukova, dok će onaj posljednji čin na određeni način i uvesti klapu u razdoblje koje im slijedi, kazao je Jakić.

Klapa je inače osnovana daleke 1968. godine, i to iz redova tadašnjeg zbora KUD Josip Jurčević, iz kojeg se okupljeni pjevači prve postave klape – Jure Batinić, Romo Puharić, pok.Jurica klapa_makarska_1Mladinov, Marko Čarija, pok.Ante Andrijašević, pok.Zvonko Puharić, pok.Zlatko Pletikosić, kojima su glazbena pratnja bili Bogomir Bušelić, Dubravko Videka i pok.Joško Buble, koji je ujedno bio i umjetnički voditelj.  Koz 70-e godine prošlog stoljeća ostaju zabilježeni nastupi širom nekadašnje Jugoslavije, gostovalo se i u Pragu, a klapa je odradila i vrlo uspješne višednevne turneje za hrvatske iseljenike u Australiji i Novom Zelandu 1977. godine te u Njemačkoj dvije godine kasnije. U biografiji im također ostaju zapisana dva sudjelovanja na Vinkovačkim jesenima, na manifestaciji Šokačka sijela u Županji, gostovanje u Italiji zajedno s tadašnjim rukometnim klubom Merces, dok su se tako davne 2010. godine imali zapažen nastup na Sudamji u Splitu. Impresivna je brojka nastupa ove makarske klape, koja je u 45 godina trajanja narasla do gotovo 2.000 koncerata. Kroz pjevački i glazbeni dio klapa je kroz godine promijenila gotovo 50 članova, mada su i danas u njihovom sastavu dva originalna člana iz 1968. – Marko Čarija i Romo Puharić. U voditeljskom smislu, povijest klape Makarske zabilježila je samo tri imena – prvu eru klape, zaključno do 1991. obilježio je pok. Joško Buble koji je klapu vodio pune 23 godine  sve do svoje smrti. Njega je zamijenio pok.Marin Čović koji je voditelj bio dvije godine, nakon čega je klapa angažirala Milana Jakića koji je za njihovim ‘kormilom’ već 20 godina, a čijim je dolaskom klapa učinila značajan zaokret u svom djelovanju, kako u repertoaru, tako i kroz odluku da iza sebe ostave konkretnu diskografsku ostavštinu.

Naime, zaključno do 2010. godine snimljena su i objavljena tri albuma ( 1995., 2001. te 2010.) koji su snimani u studiju Nene Vilovića u Splitu te u studio Radio Splita a najveći dio listun-1snimljenih pjesama su one pučke, nastale upravo na širem području Makarske i u selima na obroncima Biokova, koje su zahvaljujući trudu Jure Batinića i Milana Jakića zapisane, a kasnije kroz studijsku obradu i zapis spašene od zaborava te dane u nasljedstvo novim generacijama.- Što se tiče svoje dugotrajnosti, ova bi klapa svakako mogla biti uzor svim ovim mlađim klapama u kojima članovi dosade jedni drugima za nekoliko godina. Jer, kod nas ima članova koji pjevaju svih 45 godina, neki pjevaju 35, neki 25 a ja s 20 godina staža u klapi spadam među mlađe članove. Dapače, klapa Makarska je primjer kako se ljudi sa svim svojim različitostima mogu uklopiti u zdravu cjelinu. Po pitanju ljudske vrijednosti mogli bi trajati koliko hoćeš, nadodaje Milan Jakić, koji će kazati da unatoč tome što su pojedini članovi imaju već i preko 70 godina na lađima, klapa aktivno radi na planovima za buduće razdoblje.

- Dok nam životni, zdravstveni i financijski uvjeti budu dozvoljavali, mi sigurno idemo dalje. Ono o čemu se razmišlja za jednu budućnost koja podrazumijeva idućih par godina je rad na milan jakic_02sasvim novom projektu. Danas dalmatinski šlageri koje potpisuju neke mlađe i popularnije klape mogu napuniti i Arenu, dok je ovakvih klapa s izvornom dalmatinskom pjesmom jako malo, tek oko 3 posto prema nekim anketama. Ja sam zamislio da se i mi okušamo u nekoj drugačijoj glazbi, no ne na način da radimo autorske šlagere ili domoljubne pjesme, nego da se, na sličan način kao i do sada, uhvatimo vađenja pjesama iz naftalina, ali sasvim drugačijih pjesama. Neke od njih, poput Mramor, kamen i željezo, naši su slušatelji već imali prilike čuti na koncertima, kazao je Milan Jakić.

Piše Ozren Franić

 

Klapa Makarska danas: Mario Vela (1.tenor), Romo Puharić, Ivo Rafaneli (2.tenori), Mario Čarija, Ivo Josipović (baritoni), Ante Puharić, Ivo Franić (basovi), Nikola Veža (gitara), Robert Rica i Željko Fistanić (mandoline)

 

Preminuli članovi klape: Joško Buble, Jurica Mladinov, Ante Glavičić, Marino Puharić, Ante Andrijašević, Zvonko Puharić, Zlatko Pletikosić, Željko Juranović, Mate Pirak, Berto Beroš, Marin Čović

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh