Zlatousti u Šjuku našli brontosauruse na Svetom Petru

Makarsko lutkarsko društvo novom premijerom napunilo i ‘osvojilo’ Gradsko kino

Dvadesetak članova Lutkarskog društva ‘Zlatousti’ zaslužno je za prepuno gledalište Ljetnog kina, i pljesak kojim su nagrađeni za premijeru svoje nove predstava ‘Šjuk’. Na duhovit način progovaraju o tome kako novac dirigira svime, pa i arheolozi nisu pošteđeni svojih ustupaka u službi turizma. Davor Šegota, autor teksta i režije sve okreće prema glumcima i ističe kako se na taj način dobro zabavljaju, a publika nagradi uvijek kada osjeti da je to sa srcem

Kako jedno bućanje, i naoko samo kamenčić koji se našao u zogu na Sv. Petru, može otkriti kost i grobište za koje se ne bi smjelo saznati, pa zato postaje arheološko nalazište brontosaurusa za koje  se mora čuti, pokazalo je makarsko Lutkarsko društvo Zlatousti svojom novom predstavom ‘Šjuk’, a koju su premijerno izveli na pozornici Ljetnog kina 1. lipnja.

Od 2000. godine, kada su rođeni Zlatousti navikli su štovatelje kazališnih dasaka, bez obzira što su amateri, uvijek na nešto posebno, vezano baš za prilike i događaje u svom gradu, a da sve bude još autentičnije, glumačke role su u zavičajnom govoru. Tako je i s predstavom ‘Šjuk’ za koju tekst i režiju potpisuje Davor Šegota, a scenu, ponovno u zavičajnom duhu, osmislila je Marija Ivanković. Za svjetlo i zvuk zadužen je Matko Marče, plakat je osmislio Tonči Andrijašević, a uz njih još su vrijedno pomagali Sandra, Duje, Roko, Matko, Mileta, Sale, Maja, Vice, Dragica, Ružica…

Skromna kasa Zlatoustih i to što su ‘podstanari’ nije se odrazila na srčanost u izvedbi ‘Šjuka’, pri čemu se smiju prvenstveno sami sebi, ali upozoravaju na loše strane društva na koje gotovo nitko nije imun. Unatoč činjenici – progovara se u predstavi – da je na Sv. Petru nađeno grobište s kostima njemačkih vojnika, njemačkom atašeu, kroz čašicu dobrodošlice, to se zataškava. Lokalitet postaje preko noći, domišljatošću turističke zajednice, mjesto gdje je nađen brontosaurus, jer ako mogu Brijuni zašto i Makarska ne bi mogla imati tako nešto. Sve se to čini u dobroj namjeri kako bi se ‘spasila’ turistička sezona, i k tome svijet čuo za veliko otkriće.

Sat vremena predstave osmišljene glazbenim brojevima kako bi se i na taj način dodvorilo njemačkom atašeu publika je izvrsno primila, a čuli su se komentari poput – Bili su ko veliki glumci, ponajbolje govori koliko su se Zlatousti predali svojim ulogama.

Uloge

Siniša (Dino Beroš), Jakov (Tonči Lalić), Glavar (Lovrenco Laušič), Predstavnica hotelskog poduzeća (Karla Baletić Glavaš), direktor Turističke zajednice (Petar Tarčuki), vojni ataše (Mladen Čirak), Jasminka MRM (Mira Roso), Nina Kronično primorje (Marina Srzić), arheologinja (Kate Šegota), arheolog (Marino Srzić), Milka (Ivona Čirak), Mirjana (Marija Ivanković), Senka (Marija Brbić), Jozo Čurikapa (Mladen Čirak), sin (Marko Pear).

  • Piše Jasna Morović
  • Foto Željko Kovačić

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh