Knjiga o sportskim herojima grada heroja: Predstavljena monografija 50 godina HNK Radnički Vukovar

Nakon što je prije desetak dana delegacija iz Vukovara posjetila gradonačelnika Tončija Bilića, uručivši primjerke knjige ’50 godina Hrvatskog nogometnog kluba Radnički’, monografija o životu i stradanju nogometnog kluba iz grada heroja jučer je i službeno predstavljena u koncertnoj dvorani Glazbene škole Makarska. Na promociji obogaćenoj obilnim slikovnim i video materijalom govorili su makarski dogradonačelnik Miroslav Družianić, predsjednik lokalnog ogranka Matice Hrvatske Ivan Ivanda, kao i predsjednik ‘malog kluba velikog srca’ Daniel Rehak, dok je svečanost upotpunio nastup Gradskog zbora Makarska s voditeljem Marinom Ercegom.

-    Predstavljanje ove monografije više je od običnog predstavljanja knjige o nekom sportskom klubu. Radi o knjizi koja priča povijest grada heroja Vukovara i koja pridonosi čuvanju Predstavljanje knjige 50 godina RNK Radnickiistine o vukovarskoj epopeji u Domovinskom ratu, te koja najviše govori o snazi duha hrvatskog naroda, kazao je u uvodu Ivanda, koji je sada daleke 1993. godine, kada je prva vukovarska delegacija posjetila naš grad, bio gradonačelnik Makarske. Istog se događaja jasno sjeća i današnji zamjenik gradonačelnika Miroslav Družianić, u to vrijeme u funkciji pročelnika za društvene djelatnosti. – Tada je započelo jedno divno prijateljstvo koje traje točno 20 godina. Mi smo nakon Vukovara imali sreću biti drugi grad u kojem je promovirana ova knjiga, ponosni smo na to i hvala našim prijateljima. Danas nije važno u kojoj ligi nastupa ovaj nogometni klub, bitno je pak da on odgaja novu generaciju mladih te da je svijetao primjer kako se može ostati vjeran klupskom imenu, boji i tradiciji punih 50 godina, zato ga volimo i zato možemo biti ponosno što smo svi zajedno dio velike obitelji prijatelja HNK Radnički, kazao je makarski dogradonačelnik. Naime, već je poznat podatak da je među službenim članovima ovog kluba upisano čak 105 Makarana. – Rijetko koji grad u Hrvatskoj ima toliko članova HNK Radnički kao što ima Makarska, a isto tako rijetko koji klub u našem gradu ima toliko članova Makarana kao HNK radnički u Vukovaru, dodao je Družianić.

Naposljetku, predsjednik vukovarskog petoligaša ( klub se natječe u 1. Županijskoj ligi op.a.) Daniel Rehak podsjetio je na žrtvu koju je u vukovarskoj tragediji 1991. dao sam klub – 117 Predstavljanje knjige 50 godina RNK Radnickičlanova sudjelovalo je u ratu, 28 je poginulo, 27 ih je ranjeno od čega su mnogi ostali trajnim invalidima dok ih je 70 provelo pakao u srpskim koncentracijskim logorima. Šestorica se i dan danas vode kao nestali.  Kroz 16 poglavlja knjige ’50 godina HNK Radnički’ prikazana je cjelokupna sačuvana povijest kluba – od igrača, skupština, ratnih stradanja, pa do ponovnog rađanja kluba i dizanja na noge, radnih akcija, natjecanja i rezultata do današnjih dana. – Nadamo se da će ova knjiga dočarati život jednog kluba koji je proživio najveću tragediju kakvu pamti povijest svih malih sportskih klubova, te dao najveću žrtvu za stvaranje Republike Hrvatske, kazao je Rehak, popraćen velikim aplauzom pune koncertne dvorane. Kažimo i to da su ovom prilikom dogradonačelniku Družianiću uručena počasna članska iskaznica kluba, dok je predsjednik Matice Hrvatske dobio posebnu zahvalnicu vodstva vukovarskog kluba.

O.Franić / Ž.Kovačić

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh